Arhitektūras profesore: atvērti logi palīdz apturēt koronavīrusa izplatību

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Vairāk nekā 200 zinātnieku jūlija sākumā veica plašu pētījumu par Covid-19 izplatību un tā transmisijas iespējām, secinot, ka ar vīrusu ir iespējams inficēties ne tikai tiešā saskarē vai ar pilieniem, bet arī trešajā ceļā. 

Trešais veids, kā cilvēki var inficēties ar koronavīrusu Covid-19, ir mikroskopisku gaisa pilienu ieelpošana, kas gaisā spēj lidināties ilgi. Tas nozīmē, ka vīrusa patogēni spēj savienoties ar smalkiem ūdens pilieniem, kas aerosola veidā cirkulē gaisā. Ja vīrusa patogēni ir sasaistījušies ar gaisa pilieniem, tie var ilgāk izdzīvot gaisā un izplatīties plašākā telpā. Heriotas-Votas universitātes arhitektūras inženierijas profesore, pētījuma dalībniece Sūzena Roufa skaidro, ka telpu vēdināšana palīdz atbrīvoties no ūdens pilieniem, kas savienoti ar patogēniem. Nevēdināmā telpā inficētie gaisa pilieniņi turpina cirkulēt, bet, atverot logu, gaisa plūsma inficētos gaisa pilieniņus pūš augšup un veicina gaisa apmaiņu.

 Telpās, kuras ir grūti vēdināmas, piemēram, klubi, restorāni, lūgšanu vietas un lielveikali, pastāv lielāka iespēja inficēties ar vīrusu. Viens no uzskatāmākajiem piemēriem, kur inficēšanās ceļš esot bijis tieši patogēnu ieelpošana aerosola veidā, ir kāds restorāns Ķīnā, Guandžou pilsētā, kur desmit cilvēki saslima ar koronavīrusu Covid-19. Epidemiologi lēš, ka ar vīrusa patogēniem pildītus ūdens pilienus ir izplatījis restorāna kondicionieris.  

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu