ASV pēc roku dezinfekcijas šķidruma dzeršanas miruši četri cilvēki (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Roku dezinfekcijas līdzeklis.
Roku dezinfekcijas līdzeklis. Foto: Unsplash

Vēl vairāki cilvēki piedzīvojuši nopietnas veselības problēmas, to skaitā redzes zudumu.

Vismaz četri ASV iedzīvotāji miruši pēc tam, kad iekšķīgi lietojuši roku dezinfekcijas līdzekli. ASV Pārtikas un zāļu pārvalde jau iepriekš brīdinājusi, ka roku dezinfekcijas līdzekļi var saturēt metanolu – toksisku vielu, kas izraisa vemšanu, caureju neatgriezenisku aklumu, krampjus un dažos gadījumos arī nāvi. Vismaz daži no cietušajiem cilvēkiem dezinfekcijas līdzekli lietoja apreibināšanās nolūkos.

Veselības dienesti pagaidām identificējuši 15 pieaugušos Arizonā un Ņūmeksikā, kuri starp 1. maiju un 30 jūniju nogādāti slimnīcā pēc saindēšanās ar metanolu, vēstīts ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes ziņojumā.

Pacienti ir pārsvarā vīrieši vecuma grupā no 21 līdz 65 gadiem.

Seši pacienti pirms hospitalizācijas piedzīvoja spēcīgus krampjus. Septiņi no pacientiem jau izrakstīti no slimnīcas, tomēr ne bez sekām, proti, trīs no viņiem ir iestājies gandrīz pilnīgs redzes zudums. Četri pacienti ir miruši, bet pārējie joprojām atrodas slimnīcā.

Jaunajā ziņojumā uzsvērta roku dezinfekcijas šķidruma dzeršanas nopietnā negatīvā ietekme uz cilvēka veselību.

Cilvēkiem nekādā gadījumā nevajadzētu iekšķīgi lietot roku dezinfekcijas līdzekļus. Lai arī dažreiz, īpaši bērnu vidū, tas var notikt nejauši, tomēr pastāv cilvēki, kas to dara apreibināšanās nolūkos, rakstīts ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes ziņojumā.

Lai to roku dezzinfekcijas līdzekli varētu tirgot, tā sastāvā aktīvajai vielai jābūt etanolam, izopropanolam vai benzalkonija hlorīdam, iepriekš rakstīts izdevumā “Live Science”.

Tiesa, daži ražotāji tam pievieno metanolu bīstamos daudzumos, kas var novest pie smagas saindēšanās.

Lai arī metanols ir alkohola veids, tas ir ārkārtīgi indīgs un ir atrodams tādās vielās kā antifrīzs un sacīkšu degviela.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu