Uzņēmējs: Gada otrā puse būvniecībā varētu būt smagāka

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Būvfirmas "Velve" valdes priekšsēdētājs Kaspars Rokens
Būvfirmas "Velve" valdes priekšsēdētājs Kaspars Rokens Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai gan patlaban vērojami vairāki pozitīvi pavērsieni, 2020.gada otra puse būvniecībā, iespējams, būs pat smagāka nekā gada sākums, aģentūrai LETA atzina būvfirmas SIA "Velve" valdes priekšsēdētājs Kaspars Rokens.

"Vērtējot situāciju būvniecībā no šī brīža pozīcijām, jāteic, ka ir vairākas labas ziņas - valdība ir piešķīrusi finansējumu vairākiem projektiem, kas gaidīja apstiprinājumus, un ieslēgti ekonomikas "sildīšanai" paredzētie instrumenti, lai palīdzētu samazināt Covid-19 radīto negatīvo ietekmi uz valsts tautsaimniecību un iekšzemes kopproduktu (IKP)," norādīja Rokens. 

Viņš uzsvēra, ka līdztekus tirgus situācijai stabilizējoties, sarosījušies ir arī privātie uzņēmēji un nekustamā īpašuma tirgus. Atsācies ir darbs pie projektu attīstības bijušās "Sarkanās zvaigznes" rūpnīcas ēkas pārbūvē par biroja ēku, arī bijušais VEF ražošanas korpuss gaida savu kārtu renovācijai. Tāpat Satiksmes ministrija ievērojamus līdzekļus ir novirzījusi ceļu būvniecībā, kur paredzēts līdz gada beigām ieguldīt aptuveni 75 miljonus eiro. 

"Šīs pozitīvās "vibrācijas" sajūtu arī "Velves" darbībā - uzņēmums ir saņēmis pasūtījumu no Mārupes domes Jaunmārupes bērnudārza būvniecībai. Darbi objektā jau rit pilnā sparā, un lielā mērā tas ir bijis iespējams, pateicoties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sniegtajam finansiālajam atbalstam," pauda Rokens.

Vienlaikus viņš uzsver, ka būtiski apzināties, ka ārējie apstākļi, kas ietekmē nozari kopumā, nav tik iepriecinoši. Banku sektors, kas ir galvenais būvniecības projektu finansētājs, šobrīd ļoti kritiski izvērtē katru ieguldījumu nekustamā īpašuma segmentā, it īpaši, ja tās ir potenciālās investīcijas viesnīcu biznesa projektos. Arī tūrisma nozare pēc pārdzīvotās dīkstāves atkopjas ļoti lēni. 

"Turklāt augstā neskaidrības pakāpe par to, ko nesīs tuvākā nākotne, ir radījusi vispārēju piesardzību gan klientu un pasūtītāju pusē, gan valstī un sabiedrībā kopumā - ikviens loģiski domājošs cilvēks ir pieņēmis un apzinās, ka Covid-19 nav atkāpies, tas nav uzvarēts," skaidro Rokens.

Viņš norāda, ka pašreizējie novērojumi ļauj ticēt tam, ka Latvija gana sekmīgi ir spējusi ierobežot Covid-19 izplatību. Uzņēmēji un iedzīvotāji ir pārgrupējušies, lai spētu strādāt jaunos apstākļos, tomēr pastāv būtiski riski, ka vīrusa uzliesmojums var atkārtoties rudenī vai ziemā. 

"Būvniecības nozarei, tāpat kā daudzām citām, ir jābūt gatavai šādam notikumu pavērsienam. Tiesa, pozitīvi ir tas, ka visi kopā esam šim ciklam jau vienreiz izgājuši cauri un zinām, kā rīkoties, kā organizēt darbu attālināti, kādus rīkojumus dot saviem darbiniekiem un ko prasīt no piegādātājiem, apakšuzņēmējiem. Ņemot vērā, ka šobrīd - par spīti vīrusa izplatībai - sākta virkne vērienīgu celtniecības projektu, strādājot šādos apstākļos, kad vīrusa izplatība strauji turpinās, būvniecības nozare var piedzīvot darba spēka trūkumu," skaidroja Rokens. 

Tāpat Rokens prognozēja, ka šī gada otrā puse un jaunā gada sākums varētu ienest korekcijas būvmateriālu izmaksās, jo, palielinoties būvapjomiem, samazinās būvmateriālu pieejamība. 

Lai 2020.gada otra puse būvniecības nozarē nebūtu tik smaga, jābūt skaidri saprotamai īstermiņa un ilgtermiņa programmai ekonomikas sildīšanai no valsts puses - projekti, mērķinvestīcijas infrastruktūrā, uzsvēra Rokens. 

"Viennozīmīgi lietderīgi būtu veikt izmaiņas arī nodokļu sistēmā, palielināt speciālo programmu (kredītu un grantu) pieejamību, lai palielinātu uzņēmēju konkurētspēju, un mērķtiecīgi samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru, operatīvi efektivizējot tieslietu sistēmas darbību," norādīja Rokens. 

Viņaprāt, arī uzņēmumiem un to darbiniekiem ir aktīvi jālīdzdarbojas - jābūt gataviem strādāt e-vidē, nodrošinot administratīvo funkciju izpildi attālināti, saglabājot darbinieku iesaisti un piederības sajūtu uzņēmumam, savukārt būvobjektos - strādājot telpās - jālieto dezinfekcijas līdzekļi, it īpaši iestājoties vēsajam un tumšajam gadalaikam. 

Jau ziņots, ka būvniecības uzņēmums "Velve" pagājušajā gadā strādāja ar 52,64 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 10% mazāk nekā 2018.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga 1,7 reizes un bija 814 773 eiro. 

"Velve" dibināta 1992.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1,423 miljoni eiro, un tā vienīgais īpašnieks ir kompānija "MN Holding". Uzņēmuma patiesā labuma guvēja ir Jekaterina Ņikuļina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu