ASV Kongress nespēj vienoties par jaunu Covid-19 palīdzības paketi

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Kongresa ēka
ASV Kongresa ēka Foto: AFP/SCANPIX

ASV demokrātu un republikāņu sarunas Kongresā par jaunu paketi, kas palīdzētu ASV ekonomikai atkopties no Covid-19 pandēmijas sekām, piektdien nonākušas strupceļā.

ASV prezidents Donalds Tramps piektdiena paziņoja, ka, visticamāk, parakstīs izpildrīkojumus, lai pagarinātu palīdzību no pandēmijas cietušajiem amerikāņiem, ja Kongresā netiks panākta vienošanās.

Sarunas Kongresā beidzās ar vilšanos, norādīja Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šūmers.

Viņš sacīja, ka Baltais nams noraidījis Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi piedāvājumu samazināt demokrātu prasības par aptuveni triljonu dolāru.

Šūmers aicināja Balto namu vienoties ar demokrātiem un panākt kompromisu.

Pelosi preses pārstāvis sacīja, ka spīkere, lielos vilcienos runājot, vēlas panākt vienošanos par aptuveni 2,4 triljonu dolāru lielu palīdzības paketi.

Taču demokrāti un republikāņi nespēja vienoties nevienā jautājumā, tostarp par finansiālu palīdzību skolām un pabalstiem bezdarbniekiem.

Miljoniem bez darba esošo amerikāņu tas nozīmē zaudēt 600 dolāru (508 eiro) nedēļā lielo pabalstu, ko tie pandēmijas laikā saņēma papildus tekošajam bezdarba pabalstam.

Papildus pabalsta maksājumi beidzās pagājušajā nedēļā, un republikāņi vēlas samazināt šī pabalsta apjomu.

Bez vienošanās arī skolas nesaņems vairāk nekā 100 miljardu dolāru palīdzību, lai varētu atsākt mācības rudenī, un nobloķēts papildus finansējums Covid-19 testu veikšanai un palīdzība štatu valdībām.

Kā situācija attīstīsies turpmāk, nav skaidrs. Kongresa locekļi ir devušies mājās ar instrukcijām būt gataviem atgriezties uz balsošanu par vienošanos. Taču nekas neliecina, ka tāda drīzumā tiks panākta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu