Vēlēšanas Baltkrievijā: aizturēti Tihanovskas štāba pārstāvji, ierobežota piekļuve internetam (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SERGEI GAPON/AFP

Baltkrievijā aizturēti deviņi prezidenta amata kandidātes, opozicionāres Svetlanas Tihanovskas vēlēšanu štāba pārstāvji, svētdien pavēstīja Tihanovskas preses sekretāre Anna Krasuļina. Tikmēr neatkarīgie mediji un soctīklu lietotāji ziņo par ierobežotu piekļuvi internetam.

Par to, ka aizturēta vēlēšanu štāba vadītāja Marija Moroza, tika ziņots jau sestdien. Svētdien štābs informēja, ka aizturētas arī kandidātes uzticības personas Tatjana Kaņevska,  Nikolajs Maslovskis, Pāvels Meļkovskis, Oļegs Moisejevs,  Andrejs Smoļenčuks, Antons Staševkis, Dmitrijs Tits un Jurijs Vlasovs.

Turklāt Smoļenčukam piespriests 15 diennakšu administratīvais arests, bet Meļkovskim, kurš ir kandidātes uzticības persona Grodņā, piespriests piecu diennakšu administratīvais arests. Meļkovskim arī izņemta automašīna, kurā atradušās 100 000 skrejlapu.

Ar vēl vienu uzticības personu Grodņā Dmitriju Titu neizdodas nodibināt sakarus, piebildusi Krasuļina.

Jau ziņots, ka sestdienas vakarā tika aizturēta, bet drīz pēc tam atbrīvota arī Marija Koļesņikova, kas savulaik vadīja pašlaik apcietinājumā esošā bijušā bankas "Belgazprombank" vadītāja Viktora Babariko vēlēšanu štābu, bet tagad atbalsta Tihanovsku.  Milicija apgalvoja, ka viņa aizturēta, jo sajaukta ar citu personu.

Informēts avots, kas vēlējās palikt anonīms, ziņu aģentūrai "Interfax" svētdien pastāstīja, ka milicija gribējusi aizturēt nevis Koļesņikovu, bet gan Veroniku Cepkalo - nereģistrētā prezidenta amata kadidāta, bijušā Augsto tehnoloģiju parka vadītāja Valērija Cepkalo sievu, kas tagad darbojas Tihanovskas vēlēšanu štābā un piedalījās Tihanovskas mītiņu organizēšanā. Avots sacīja, ka Veronika Cepkalo esot atstājusi Baltkrieviju, jo baidoties no kriminālvajāšanas. Valērijs Cepkalo kopā ar bērniem aizbrauca no Baltkrievijas jūlija otrajā pusē, jo bija saņēmis informāciju, ka tiek gatavota viņa aizturēšana.

Tikmēr vairāki neatkarīgie mediji ziņo par to, ka svētdien daudzviet Baltkrievijā ir apgrūtināta piekļuve internetam - tas darbojas lēni, vai arī nestrādā nemaz.

Baltkrievijas neatkarīgais ziņu medijs tut.by ziņo, ka uz autoceļiem pie iebraukšanas Minskā dežūrē autoinspekcija un bruņoti kareivji, kas pārbauda braucēju dokumentus. Tiek pieļauts, ka tas tiek darīts tāpēc, lai nepieļautu reģionu iedzīvotāju ierašanos galvaspilsētā un tādējādi novērstu iespējamos protestus. Par armijas ievešanu Minskā soctīklu lietotāji ziņoja jau sestdienas vakarā un naktī uz svētdienu.

Savukārt Krievijas telekanāls "Doždj" savā interneta vietnē ziņo, ka svētdien Minskā aizturēti tā žurnālisti, kas atspoguļojuši Baltkrievijā notekošās prezidenta vēlēšanas.

"Minskā aizturēti mūsu korespondenti Vladimirs Romenskis un Vasilijs Polonskis, kā arī operators Nikolajs Antipovs. Cilvēki civildrēbēs un maskās piespieda viņus nogulties uz asfalta un aizveda nezināmā virzienā."

Soctīklu lietotāji norāda arī uz dažādiem vēlēšanu norises pārkāpumiem, piemēram, dažviet vēlētājiem tiekot izsniegti biļeteni ar tikko pamanāmām atzīmēm blakus vietai, kur jāievelk krustiņš. Šādus biļetenus pēc tam iespējams atzīt par nederīgiem.

Fiksēta arī visai kurioza vēlēšanu iecirkņu darbinieku rīcība.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense  ir opozicionāre Tihanovska. Tomēr ir aizdomas, ka varasiestādes viltos vēlēšanu rezultātus, lai panāktu Lukašenko palikšanu pie varas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu