Baltkrievijā noslēgusies balsošana. Tūkstošiem cilvēku nav paspējuši nobalsot (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas opozīcijas atbalstītājs pie Baltkrievijas vēstniecības Maskavā
Baltkrievijas opozīcijas atbalstītājs pie Baltkrievijas vēstniecības Maskavā Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP

Svētdien plkst. 20:00 noslēdzās balsošana Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās, kuras raksturoja ļoti augsta vēlētāju aktivitāte. Saskaņā ar Baltkrievijas pirmajiem oficiālajiem vēlētāju aptaujas jeb "exit poll" datiem par pašreizējo prezidentu Lukašenko nobalsojuši 79,7%, par opozīcijas kandidāti Svetlanu Tihanovsku - 6,8%.

Tikmēr saskaņā ar "Radio Svoboda" un dažu sabiedrisko organizāciju veiktajiem "exit poll" ārpus Baltkrievijas par Lukašenko balsis atdevuši 10% vēlētāju, kamēr par Tihanovsku - 71%. Līdzīgu rezultātu uzrāda arī dažādas Baltkrievijā balsojušo aptaujas.

Lietotnes "Telegram" kanāla  "Sovremennaja Belarusj" nobalsojušo vēlētāju aptaujā Tihanovskai ir 71,1%, bet Lukašenko  - 15,5% balsu, ziņo opozīcijas portāls "Hartija '97".

Tas arī vēsta, ka vietnes "Belorusskij partizan" aptaujā Tihanovskai ir 64,9%, bet Lukašenko - 16,1% balsu.

Pārējiem trim kandidātiem visās aptaujās ir nenozīmīgs balsu skaits.

Baltkrievijā svētdien dienas otrajā pusē pie daudziem prezidenta vēlēšanu iecirkņiem izveidojās lielas rindas. Autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense opozicionāre Svetlana Tihanovska bija aicinājusi savus atbalstītājus ierasties vēlēšanu iecirkņos pēdējās darba stundās, lai mazinātu iespēju, ka varasiestādes vilto vēlēšanu rezultātus. Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Lidija Jermošina jau pēcpusdienā to nosauca par "visīstāko sabotāžu".

Tiek uzskatīts, ka lielās aktivitātes un garo rindu dēļ daudzi tūkstoši cilvēku nav paspējuši nobalsot.

Garas rindas svētdien veidojās pie Baltkrievijas vēstniecībām un konsulātiem arī citviet pasaulē. Rīgā dienas pirmajā pusē balsotgribētājiem rindā nācās gaidīt vismaz stundu. Saskaņā ar Baltkrievijas vēstniecības sniegto informāciju Rīgā nobalsojis 91% balsstiesīgo. Liela balsotāju aktivitāte bijusi vērojama arī Maskavā, Viļņā, Varšavā un citur.

Interneta medijs "Meduza" vēsta, ka Maskavā rindā pie Baltkrievijas vēstniecības stāvējuši aptuveni 3000 cilvēki. Daudzviet rindā stāvētāji atskaņoja Viktora Coja un grupas "Kino" dziesmu "Peremen", kas kļuvusi par opozīcijas atbalstītāju himnu.

Tikmēr aculiecinieki sociālajos tīklos ziņo par armijas un policijas specvienību klātbūtni Minskā. Ja pirms tam militāristi bija redzami pārsvarā galvaspilsētas nomalēs, kur tie kopā ar autoinspekciju pārbaudīja Minskā iebraucošo cilvēku dokumentus, tad pēcpusdienā parādījās ziņas par armijas kolonnām, kas bloķē ielu pie Aleksandra Lukašenko rezidences pilsētas centrā.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense  ir opozicionāre Tihanovska. Tomēr ir aizdomas, ka varasiestādes viltos vēlēšanu rezultātus, lai panāktu Lukašenko palikšanu pie varas.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu