Tapusi filma par Latvijas un Padomju Krievijas miera līgumu (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Miers. Robeža. Tilts"
"Miers. Robeža. Tilts" Foto: LTV/Liene Eicēna

1920. gada 11. augustā tika noslēgts vēsturisks miera līgums starp neatkarīgo Latvijas republiku un Padomju Krieviju. Latvijas Televīzijā tapis dokumentāls stāsts par līguma noslēgšanas procesu "Miers. Robeža. Tilts". Pirmizrādi tas piedzīvos tieši līguma noslēgšanas simtajā gadadienā – 11. augustā.

Jaunās valsts miera līgums ar Padomju Krieviju nereti vērtēts kā viens no nozīmīgākajiem notikumiem neatkarīgās Latvijas vēsturē. Ceļš uz to nebija viegls, un tieši to rekonstruēs jaunā filma.

Foto: "Miers. Robeža. Tilts" uzņemšanas process.

Darbs balstīts arhīvu materiālos, vēsturnieku komentāros, kā arī diplomātu un tolaik Latvijā dzīvojošo atmiņās, bet būtisku vietu filmas vizualizācijā ieņem vēsturiskās rekonstrukcijas, no kurām lielākā daļa tika filmētas Baltinavas novadā. Masu skatos un inscenējumos iesaistījās gan Baltinavas teātra aktieri, gan novada iedzīvotāji. Tur tapa ainas no pierobežas iedzīvotāju un robežsargu ikdienas.

Filmas galvenais mērķis ir atspoguļot nebūt ne vieglo diplomātisko procesu līdz līguma noslēgšanai, kā arī atainot no tā tālākajai valsts attīstībai iegūto un zaudēto.

Tāpat tā ilustrēs tālaika sociālpolitisko situāciju un to, kā līguma noslēgšana ietekmēja ne vien valsts, bet arī vienkāršo iedzīvotāju ikdienu. Televīzijas pirmizrādi dokumentālā filma piedzīvos 11. augustā plkst. 21.05 LTV1.

"Miers. Robeža. Tilts"
"Miers. Robeža. Tilts" Foto: LTV/Liene Eicēna

Filma tapusi Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros, ar Kultūras ministrijas atbalstu. Filmu veidojis LTV žurnālists Jānis Lācis un režisore Aiga Gramste.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu