Jauns starts "alkotūrismam"? Somija gatavojas celt alkohola akcīzes nodokļa likmi

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Remo Tõnismäe

Somija jau nākamgad varētu celt akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem. Ņemot vērā Somijas valdības programmu, akcīzes nodokļa likmes pieaugumam valsts kasē jāienes vairāk nekā 50 miljonus eiro gadā, vēsta Somijas medijs YLE. 

"Akcīzes nodokļa likmes palielināšana alkoholam ir iekļauta valdības programmā. Galīgie lēmumi tiks pieņemti pārrunās par budžetu. Pēc visa spriežot, akcīzes nodokļa likme noteikti tiks palielināta," sacīja Somijas finanšu ministrs Mati Vanhanens aģentūrai STT. 

Grozījumi likumdošanā stāsies spēkā jau nākamā gada sākumā.  

Šeit gan jāpiemin, ka šāds Somijas solis var izraisīt jaunu "alkotūrisma" vilni no Somijas uz Igauniju. Jau pašlaik arvien vairāk somu Igaunijā iepērk un Somijā ieved dažādus alkoholiskos dzērienus. 

 Šogad koronavīrusa dēļ somi gan mazāk ieved alkoholu no ārvalstīm nekā parasti. 

Pagājušajā gadā aptuveni 14% no visa Somijā patērētā alkohola tika ievesti no ārzemēm, galvenokārt no Igaunijas. Pagājušā gada jūlijā Igaunija samazināja akcīzes nodokļa likmi alkoholam, lai spētu konkurēt ar Latvijas zemajām alkohola cenām.  

Somi no ārzemēm ieved arvien mazāk stipro dzērienu, tomēr arvien vairāk tiek ievesti citi - vājāki alkoholiskie dzērieni. Vājo alkoholisko dzērienu apjoms, kas ievests Somijā no Igaunijas, ir palielinājies. Kopumā Somijā alkohola pārdošanas apjomi ir samazinājušies par astoņiem procentiem. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu