Plānotās izmaiņas "Augstsprieguma tīkla" tarifos varētu palielināt elektrības rēķinus mājsaimniecībām (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Plānotās izmaiņas AS "Augstsprieguma tīkls" elektrības pārvades tarifos palielinās elektrības rēķinus mājsaimniecībām, kā arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, atzina AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Viņš skaidroja, ka plānotās izmaiņas "Augstsprieguma tīkla" elektrības pārvades tarifos ir nelabvēlīgas "Sadales tīkla" klientiem, tostarp gan mājsaimniecībām, gan arī maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Jansons norādīja, ka jaunajā pārvades tarifu projektā "Sadales tīklam" piemērotā maksa par elektrības pārvadi faktiski tiks sadārdzināta par 3,6%, kas veido vairāku miljonu eiro izmaksas gadā. "Jau līdz šim 25% no "Sadales tīkla" tarifiem klientiem veidoja tieši maksa "Augstsprieguma tīklam". Ja jaunie pārvades tarifi tiks apstiprināti, maksa vēl pieaugs," viņš uzsvēra.

""Augstsprieguma tīkla" tarifu plānu vēlējāmies redzēt ar tarifu samazinājumu arī "Sadales tīklam", lai nav tā, ka izmaksu efektīva elektrības infrastruktūras uzturēšana valstī ir tikai uz "Sadales tīkla" pleciem. Pretējā gadījumā "Sadales tīkla" vērienīgās modernizācijas un efektivitātes programmas ietvaros panāktā iespēja samazināt sadales pakalpojumu tarifus, kas stājās spēkā 2020.gada janvārī un no kā ieguvēji bija visa sabiedrība, vismaz daļēji var izplēnēt," pauda "Sadales tīkla" vadītājs.

Uzņēmumā atgādināja, ka "Sadales tīkls" no šā gada 1.janvāra samazināja tarifa mainīgo daļu klientiem par vidēji 8%, kas vidusmēra mājsaimniecībai nozīmē kopējā elektrības rēķina samazinājumu aptuveni par 5,5%. Tarifu samazinājums bija iespējams, pateicoties uzņēmuma 2017.gadā sāktā darbības efektivitātes paaugstināšanas projekta ieguvumiem.

Jau ziņots, ka "Augstsprieguma tīkls", ieviešot maksu par jaudas uzturēšanu elektroenerģijas ražotājiem, no nākamā gada plāno samazināt pārvades tarifus un celt maksu par pārvades jaudas uzturēšanu.

"Augstsprieguma tīkla" pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka tiešā veidā pārvades tarifa izmaiņas skar tikai tos elektrības patērētājus, kas ir pieslēgti pārvades tīklam, savukārt absolūto vairākumu patērētāju, tostarp mājsaimniecības izmaiņas varētu skart pēc tam, kad sadales tīklu uzņēmumi būs pārskatījuši savus tarifus. Pēc "Augstsprieguma tīkla" aprēķiniem, patērētājiem, kas nav tieši pieslēgti pārvades tīklam, izmaiņas rēķinā būs līdz 1%.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas(SPRK) izstrādātā jaunā metodika paredz mainīt proporciju starp fiksēto un mainīgo tarifa daļu, līdz ar to daļai patērētāju par pārvades pakalpojumu var nākties maksāt vairāk, bet daļai patērētāju maksājumi samazināsies. Tiem patērētājiem, kuri uzstādīto jaudu izmanto efektīvi, izmaksas samazināsies. Jaunajā tarifu projektā, salīdzinot ar pašreiz spēkā esošajiem tarifiem, ir samazināta maksa par vienas kilovatstundas (kW) pārvadi vidēji 45% apmērā, vienlaikus atkarībā no patērētāju pieslēguma veida maksa par uzstādītās jaudas uzturēšanu pieaugs par vidēji 30%.

Jaunā metodika paredz arī ģenerācijas komponentes ieviešanu, kuru maksā pārvadei tieši pieslēgtās elektrostacijas atbilstoši uzstādītajai jaudai.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu