Protesti Baltkrievijā: aktuālā informācija vienuviet (228)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem tajās pārliecinoši uzvarējis līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko. Opozīcija vēlēšanu rezultātus uzskata par viltotiem. Daudzās Baltkrievijas pilsētās kopš vēlēšanām notiek plašas iedzīvotāju protesta akcijas. 

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš vēlēšanu rezultātu paziņošanas nerimst protesti pret rezultātu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā izcēlušies protesti pret Lukašenko, kas izvērtušies sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestos Baltkrievijā aizturēti tūkstošiem cilvēku un simtiem ievainoti, ir arī bojāgājušie.

Eiropas Savienība uzsvērusi, ka Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas nav bijušas nedz brīvas, nedz godīgas, un pieprasīja atbrīvot aizturētos protestētājus.

Tikmēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska devās uz Lietuvu. Tiek uzskatīts, ka varas iestādes viņu piespiedušas aizbraukt no valsts.

Tihanovska augusta vidū paziņoja, ka ir gatava kļūt par "nacionālo līderi". Viņa arī uzsvēra, ka pats svarīgākais ir Baltkrievijas neatkarības saglabāšana.

Turpmākajās nedēļās pēc vēlēšanām Minskā notikušas vairākas plašas demonstrācijas, kurās sapulcējušies simtiem tūkstoši opozīcijas atbalstītāju, protestējot pret Aleksandru Lukašenko. Līdzīgas protesta akcijas notiek arī citās Baltkrievijas pilsētās.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu