Ārlietu ministrs: Parakstot miera līgumu, Krievija bez ierunām atzina Latvijas valsts neatkarību (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Paula Čurkste/LETA

Parakstot miera līgumu, Krievija bez ierunām atzina Latvijas valsts neatkarību, patstāvību un suverenitāti, atzīmējot Latvijas - Krievijas miera līguma parakstīšanas simto gadadienu, uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā informēja Ārlietu ministrijā, atsaucoties uz ārlietu ministra ielūgumu, šodien Rīgā ierodas Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu, Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs un Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto.

"Ar šo līgumu Krievija labprātīgi un uz mūžīgiem laikiem atsacījās no visām suverēnām tiesībām, kuras Krievijai piederēja attiecībā uz Latvijas tautu un zemi. Latvijas un Krievijas starpvalstu attiecību pamatu noteicošie principi, kas sakņojas abu valstu parakstītajā 1920.gada 11.augusta miera līgumā, joprojām ir spēkā," atzina Rinkēvičs.

Preses konferencē ar Igaunijas, Polijas un Somijas kolēģiem, Rinkēvičs pauda, ka līguma parakstīšana ir notikums, "kas ir būtisks mums visiem", pateicoties kolēģiem par klātbūtni nozīmīgā dienā.

"Mūsu izpratnē šis parakstītais miera līgums ir tikpat būtisks kā mūsu atzīšana "de iure" 1921.gada 26.janvārī, jo ar šo līgumu krievi atteicās no Latvijas uz mūžīgiem laikiem. Tas, ka līgums ir joprojām reģistrēts ANO datu bāzē, liecina, ka šim dokumentam ir ne tikai juridiska, bet arī politiska nozīme," uzskata amatpersona.

Plānots, ka kopīgā diskusijā ārlietu ministri apspriedīs starptautiskās ārpolitiskās aktualitātes, tostarp situāciju Baltkrievijā. Tāpat Rinkēvičam paredzētas divpusējas tikšanās ar Somijas un Polijas kolēģi.

Ārlietu ministrijā - namā, kurā pirms 100 gadiem tika parakstīts Latvijas un Krievijas miera līgums - ārvalstu viesiem būs iespēja aplūkot 1920.gada 11.augustā parakstītā miera līguma oriģinālu.

Līgums vienlaikus nodibināja Latvijas un Krievijas diplomātiskās attiecības, ieliekot pamatus Latvijas un Krievijas starpvalstu attiecībām.

Šajā dienā Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ārlietu ministri piedalīsies arī diskusijā miera līguma simtgadei veltītā pasākumā Rīgas pilī. Klātesošos pasākuma dalībniekus uzrunās Valsts prezidents Egils Levits, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kā pavēstīja ministrijā, Latvijas - Krievijas miera līgums ir visvairāk citētais un analizētais Latvijas starptautiskais līgums, kas iekļauts ANO līgumu datu bāzes Tautu savienības līgumu sadaļā.

Plašākai apskatei līguma oriģināls būs pieejams no 12.augusta līdz 28.augustam Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Brīvības bulvārī 32.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu