Baltijas ārlietu ministri atbalsta Polijas aicinājumu sasaukt Ārlietu padomes sēdi par situāciju Baltkrievijā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Valsts kanceleja

Igaunijas, Somijas un Latvijas ārlietu ministri atbalsta Polijas aicinājumu sasaukt Eiropas Ārlietu padomes sēdi saistībā ar situāciju Baltkrievijā, kur izcēlušies protesti, šodien žurnālistiem sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Šodien, atzīmējot Latvijas - Krievijas miera līguma parakstīšanas simto gadadienu, Rinkēvičs ar Igaunijas ārlietu ministru Urmasu Reinsalu, Polijas ārlietu ministru Jaceku Čaputoviču un Somijas ārlietu ministru Peku Hāvisto apsprieda gan valstu sadarbību, gan arī aktualitātes pasaulē.

"Mēs visi pilnībā atbalstām Polijas kolēģu priekšlikumu sasaukt ārkārtas Ārlietu padomes sēdi, apspriest un izstrādāt kopīgu, vienotu pozīciju attiecībā uz Baltkrieviju. Mēs pilnībā atbalstām Baltkrievijas centienus kļūt eiropeiskai," komentēja ministrs, vienlaikus uzsverot, ka Eiropai būtu jāpalīdz Baltkrievijai situācijas normalizēšanā pēc prezidenta prezidenta vēlēšanām.

Savukārt Reinsala pauda, ka Baltkrievijas valdībai absolūti nepieciešams pārtraukt jebkādu vardarbību pret miermīlīgajiem protestētājiem, jāatbrīvo politieslodzītie un žurnālisti, un asaru gāzes, spēka pielietošana nav pieļaujama. Igaunijas ārlietu ministra atzina, ka Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas nevar uzskatīt par brīvām un demokrātiskām.

Bet Polijas ārlietu resora vadītājs uzsvēra, ka Baltkrievijā notiekošais ir ļoti svarīgs starptautiskas politikas kontekstā, un situācija ir ļoti nopietna, tāpēc Eiropas Savienībai ir jāiesaistās tās uzlabošanā.

Jau vēstīts, ka svētdien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti.

Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā un citās valsts pilsētās naktī uz otrdienu turpinājās protesti pret Lukašenko, kas izvērsās sadursmēs ar drošības spēkiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu