Linkevičs par Tihanovskas aizbraukšanu no Baltkrievijas: "Nedomāju, ka tas notika pēc pašas vēlēšanās" (8)

TVNET/Doždj
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs intervijā "Doždj" pastāstījis, ka Baltkrievijas prezidenta amata kandidātes Svetlanas Tihanovskas ierašanās Lietuvā nebija iepriekš plānota un, pēc viņa domām, opozīcijas kandidātei nebija citas iespējas. 

Viņš pavēstīja, ka nav sazinājies ar Tihanovsku personīgi, taču viņa ir kopā ar bērniem un atrodas drošībā. Linkevičs tāpat pastāstīja, ka 10.augusta vakarā mēģinājis sazināties ar Tihanovsku, taču tas nav izdevies: "Vakarā mēģināju ar viņu sazināties, jo sākās vardarbība, spriedze bija liela. Gribēju vienkārši parunāties, bet tas neizdevās - ne tieši, ne caur štābu, ne caur vēstniecību. Un es, protams, arī tad informēju, ka mēs nezinām, kur viņa atrodas, kādos apstākļos utt."

Linkevičam bijis zināms, ka Tihanovska bija tikko apmeklējusi vēlēšanu komisiju kopā ar savu advokāti un atstājusi sūdzību par balsu skaitīšanu. "Tad advokāte aizgāja, bet viņa palika un tika aizturēta [CVK] uz septiņām stundām. Un tad, kā es to saprotu, viņai nebija daudz izvēles. Tomēr joprojām bija kaut kādas sarunas ar varas pārstāvjiem, tajā skaitā zināms spiediens, un

viņai vienkārši nebija citas izvēles kā pamest valsti.

Cita izvēle nebija iespējama. Viņai ir nacionālā vīza, [kas dod tiesības uzturēties Lietuvā vienu gadu], un viņa to izmantoja, turklāt viņas bērni jau atradās šeit, Lietuvā, - arī tas bija vēl viens arguments," pastāstīja ministrs. 

Linkevičs piebilda, ka Tihanovska pati pastāstīs par saviem turpmākajiem plāniem, "tiklīdz to vēlēsies un tiklīdz būs tāda iespēja". "Mēs vēlējāmies palīdzēt cilvēkam, kurs atradās nepatīkamā situācijā un bija pakļauts briesmām," skaidroja Linkevčs, piebilstot, ka

Baltkrievijas varas iestādes ne tikai neiejaucās viņas aizbraukšanā, bet to pat veicināja.

"Es neinterpretēšu to, ko nezinu, vienkārši izdaru pieņēmumus. Es nedomāju, ka tas notika pēc viņas pašas gribas, kad viņa septiņas stundas bija aizturēta. Bet es nerunāšu viņas vārdā," piebilda Linkevičs. 

Kā ziņots, Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas un ūdens lielgabalus, izklīdinājusi protestus, kas valsts lielākajās pilsētās sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu