Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministri nāk klajā ar kopīgu paziņojumu saistībā ar notikumiem Baltkrievijā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministri nākuši klajā ar kopīgu paziņojumu par jaunākajiem notikumiem Baltkrievijā, aicinot Baltkrievijas varas iestādes pārtraukt politisko oponentu vajāšanu, nekavējoties atbrīvot visus netaisnīgi aizturētos un respektēt cilvēku tiesības un brīvības. "Mēs paliekam uzticīgi Baltkrievijas cilvēkiem un turpināsim cieši sekot notikumiem," teikts paziņojumā, kuru publicējusi Igaunijas Ārlietu ministrija. 

Dānijas, Igaunijas, Somijas, Islandes, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas un Zviedrijas ārlietu ministri saistībā ar notikumiem Baltkrievijā pauduši nopietnas bažas par vardarbību pret pēcvēlēšanu demonstrācijām, kas notikušas, reaģējot uz ziņojumiem par plašu krāpšanos Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās.

"Mūs ļoti satrauc ziņojumi par demonstrantiem nodarītajiem fiziskajiem ievainojumiem," teikts ministru paziņojumā. 

Prezidenta vēlēšanas, kas notika Baltkrievijā 9.augustā, neatbilda Baltkrievijas starptautiskajām saistībām un pasaulē atzītiem demokrātijas un likuma varas standartiem, un tās nebija nedz brīvas, nedz godīgas, uzsver ministri.

Ministri aicina Baltkrievijas varas iestādes pārtraukt politisko oponentu vajāšanu, nekavējoties atbrīvot visus negodīgi aizturētos un ievērot cilvēktiesības un brīvības. "Mēs aicinām Balkrieviju nekavējoties sākt patiesu politisko dialogu ar opozīciju, lai novērstu turpmāku vardarbību." 

Kā ziņots, līdzīgus paziņojumus otrdien publicējuši arī Polijas un Baltijas valstu parlamentārieši, un arī Eiropas Savienība (ES) otrdien paziņojusi, ka Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas nav bijušas nedz brīvas, nedz godīgas. 

ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žozeps Borreljs, nākot klajā ar paziņojumu visu 27 ES dalībvalstu vārdā, sacīja, ka ES izvērtēs savas attiecības ar Baltkrieviju, un, iespējams, "īstenos pasākumus pret tiem, kas atbildīgi par vardarbību, nepamatotajām aizturēšanām un vēlēšanu noteikumu falsificēšanu".

Jau vēstīts, ka svētdien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti. Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā izcēlušies protesti pret Lukašenko, kas izvērtušies sadursmēs ar drošības spēkiem. Vismaz viens cilvēks ir gājis bojā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu