Jaunzēlandē pēc 102 dienu pārtraukuma reģistrēti četri jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunzēlandieši steidz iepirkties pirms Oklendas slēgšanas Covid-19 dēļ
Jaunzēlandieši steidz iepirkties pirms Oklendas slēgšanas Covid-19 dēļ Foto: AFP/SCANPIX

Jaunzēlandē pēc 102 dienu pārtraukuma reģistrēti četri jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi. Visi saslimušie ir vienas ģimenes locekļi, kas dzīvo Oklendā, un neviens no saslimušajiem pēdējā laikā nav ceļojis, vēsta BBC. 

Pēc šo gadījumu apstiprināšanas Jaunzēlandes lielākā pilsēta, kurā ir aptuveni 1,6 miljoni iedzīvotāju, slēgta uz trim dienām, kamēr varas iestādes cenšas izsekot ģimenes kontaktus. Tiek sagaidīts, ka tiks atklāti arī citi jauni saslimšanas gadījumi.  

Oklendas iedzīvotāji tiek aicināti palikt mājās, tiek aizliegti lieli pulcēšanās pasākumi, slēgti nebūtiski uzņēmumi, bet pārējā valstī atkal noteikti dažādi sociālās distancēšanās ierobežojumi. 

Jaunzēlandei līdz šim ir bijuši lieliski panākumi koronavīrusa Covid-19 ierobežošanā. Vīruss valstī pirmo reizi konstatēts šā gada februārī un kopš tā laika reģistrēti 1220 saslimšanas gadījumi, bet 22 cilvēki miruši. 

Līdz otrdienai Jaunzēlandē aizvadītas 102 dienas bez neviena lokālas transmisijas gadījuma, kļūstot par vienu no retajām valstīm pasaulē, kam izdevies to tādu panākt. Līdz šim gadījumam visi aktīvie 22 Covid-19 saslimušie bija ceļotāji, kas atgriezušies no ārvalstīm un atradās karantīnā izolācijas telpās. 

Izpelnījusies starptautisku atzinību pandēmijas ierobežošanā, Jaunzēlande atcēla lielāko daļu ierobežojumu, kas tika ieviesti martā. 

Jaunzēlandes veiksmes stāsta pamatā ir agri ieviesti slēgšanas pasākumi, stingri ierobežojumi uz robežām, efektīva informācijas apmaiņa un agresīva testēšanas un izsekošanas programma, kas ļāvusi izskaust vīrusu valstī. 

Pēc paziņojuma, ka pilsēta tiks slēgta, lielveikalus pārpludinājušas pircēju drūzmas, jo iedzīvotāji cenšas veidot pārtikas un citu nepieciešamu lietu krājumus. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu