Kariņš: prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā nav bijušas atklātas un godīgas (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Evija Trifanova/LETA

Demokrātiskās pasaules izaicinājums ir saprast, ko tā var darīt, lai izrādītu neapmierinātību ar notiekošo Baltkrievijā, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš uzskata, ka prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā nav bijušas atklātas, kā arī godīgas, bet pašreizējā situācija Baltkrievijā, kad valsts drošības institūcijas brutāli uzbrūk miermīlīgajiem iedzīvotājiem un protestētājiem, ir nepieņemama.

"Domāju, ka daudziem pēc sociālajos tīklos ievietotajiem video materiāliem ir skaidrs, cik netaisna un nosodāma rīcība pēc vēlēšanām sekojusi no cilvēkiem, kuri ir tagad pie varas Baltkrievijā. Tāpēc demokrātiskās pasaules izaicinājums ir saprast, ko tā var darīt, lai izrādītu neapmierinātību," sacīja Kariņš.

Uz jautājumu, kā Latvija varētu reaģēt, Kariņš atbildēja, ka noteikti paužot dziļu neapmierinātību ir jādomā par sankcijām pret Baltkrieviju, bet paralēli tam ir jāpiedomā, kā vislabāk un efektīvāk sniegt atbalstu Baltkrievijas tautai.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes un aizturēti cilvēki.

Nesankcionēti protesti notika vairākos Minskas rajonos, kā arī citās Baltkrievijas pilsētās, ziņo mediji.

Radiostacija "Radio Free Europe/Radio Liberty" ("Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība"; RFE/RL) ziņoja, ka Minskā policija atkal izmantojusi pret protestētājiem asaru gāzi, gumijas lodes un trokšņa granātas. Video, kas tika straumēti no Baltkrievijas galvaspilsētas, un ieraksti sociālajos medijos liecina, ka vairākās vietās Minskā aizturēti cilvēki.

RFE/RL Baltkrievijas dienests ziņoja, ka varasiestādes uzspiedušas Minskai "de facto" komandantstundu, aizturot cilvēkus uz ielām, apturot automašīnās un aizturot vairākus autovadītājus, kā arī ierobežojot sabiedriskā transporta kustību.

No policijas vardarbības cietuši arī žurnālisti, un Baltkrievijā joprojām traucēta interneta darbība, kas kavē informācijas izplatīšanos par protestiem. Drošības spēki centās nepieļaut cilvēku pulcēšanos Minskas centrālajos laukumos un netālu no administratīvajām ēkām.

Vairāki protestētāji tika aizturēti Pušķina metro stacijā, kur cilvēki nolika ziedus un aizdedzināja sveces, pieminot vīrieti, kas tur gāja bojā protestos 10.augustā.

Jau vēstīts, ka svētdien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti. Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā izcēlušies protesti pret Lukašenko, kas izvērtušies sadursmēs ar drošības spēkiem. Vismaz viens cilvēks ir gājis bojā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu