Piketā pie Baltkrievijas vēstniecības pauž atbalstu Baltkrievijā protestējošajiem iedzīvotājiem (59)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Rīgā, iepretim Baltkrievijas vēstniecībai, Elijas ielā 18, pie Jēzus Baznīcas trešdien notiek pikets, lai paustu atbalstu Baltkrievijas sabiedrībai, kas iebilst pret prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Vairāki simti cilvēku sita plaukstas un skandēja "Brīvību! Brīvību!", "Žive Belarus!" un citus saukļus.

Piketētājiem rokās ir dažādi plakāti, kuros pausts atbalsts Baltkrievijā protestējošajiem iedzīvotājiem, kā arī nosodīts Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Piemēram, uz plakātiem angliski un krieviski rakstīts "Baltkrievijai pienākas pārmaiņas", "Baltkrievija ir pelnījusi brīvību", "Brīvību politiskajiem ieslodzītajiem", kādam rokās ir plakāts, uz kura ir nosvītrotas ūsas, kas simbolizē Lukašenko. Savukārt citos plakātus šīs ūsas attēlotas ar no tām pilošām asins lāsēm.

Notiekošo uzrauga ievērojams skaitu kārtības sargu, kas nevienam, tostarp masu medijiem, neļauj pulcēties vēstniecības tuvumā, tādēļ piketētāji ir "izsvaidīti" pa abām ielas pusēm, kā arī atrodas uz blakus esošās Jēzusbaznīcas kāpnēm.

Bijusī Saeimas deputāte Lolita Čigāne uzsvēra baltkrievu tautas tiesības uz brīvību un aicināja piketa dalībniekus ar klusuma brīdi pieminēt visus, kas ievainoti vai noglaināti šajā cīņā. 

Pēc tam ar uzrunu uzstājās arī Dainis Īvāns, uzsverot, ka baltkrieviem atbalsts visā Eiropā un pasaulē ir ļoti nepieciešams. "Šobrīd nav svarīgi, vai diktators ir ieguvis 3 vai 20% balsu. Ir skaidrs, ka viņš ir neleģitīms vadonis, kura rokas ir aptraipītas ar asinīm, tāpat kā Sīrijas diktatoram, un viņam ir jāaiziet."

Viņš uzsvēra, ka ir izaugusi jauna paaudze, kurai vairs nepiemīt padomju domāšanas un kuru nestindzina bailes kā tos, kuri piedzīvojuši padomju represijas. "Mums šie cilvēki ir jāatbalsta!"

Kā ziņots, Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas un ūdens lielgabalus, izklīdināja protestus, kas valsts lielākajās pilsētās svētdienas vakarā sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Pēdējo trīs dienu laikā protestos aizturēti kopumā jau aptuveni 6000 cilvēku.

Policija pret protestētājiem pielieto pārmērīgu spēku, izraisot starptautiskās sabiedrības nosodījumu. 

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu