LTRK: IZM stipendiju piešķiršanas politika ir netaisnīga un sašķeļ studentu kopienu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis piedalās preses konferencē pēc Krišjāņa Valdemāra 1.foruma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis piedalās preses konferencē pēc Krišjāņa Valdemāra 1.foruma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) stipendiju piešķiršanas politika Covid-19 krīzē, palielinot stipendijas tikai valsts budžeta vietās studējošajiem, ir netaisnīga, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis.

Pēc viņa teiktā, tādējādi apmēram 30 000 par nodokļu maksātāju naudu jau studējošajiem valsts piešķirs papildus stipendijas, signalizējot, ka viņu ģimenes Covid-19 skāris, bet 42 000 studentu, kuri paši vai kuri ģimenes maksā maksā studijām gan privātajās gan valsts augstskolās, valsts ieskatā vīruss nav skāris un viņiem atbalsts nepienākas, kas ir netaisnīgi.

Rostovskis teica, ka arī izglītības un zinātnes pamatojums šādiem noteikumiem, balstoties uz Augstskolu likumu, neiztur kritiku. "Ne jau likumdošanu marsieši nosaka. Tie paši politiķi arī pieņem lēmumus. Vienkārši IZM, kuru pārstāv Jaunā konservatīvā partija rīkojas netaisnīgi. Paši sludina taisnīguma principu, bet parāda netaisnīgumu," sacīja LTRK prezidents.

Pēc viņa teiktā, ar šādu lēmumu sabiedrība, šajā gadījumā studentu komūna, tiek sašķelta.

"Tie, kas jau tā studē par valsts budžeta līdzekļiem, saņem papildus līdzekļus, bet pārējie nē. Kam tas ir vajadzīgs?"

retoriski vaicāja Rostovskis.

LTRK prezidents piebilda - ja valsts nolemj stipendijās ieguldīt piecus miljonus eiro, tā varēja katram studējošajam individuāli piešķirt uz pusi mazāku atbalstu, bet nodrošināt, lai to saņemtu visi. Vēl viens godīgāks risinājums būtu bijis noteikt konkrētus kritērijus, kas apliecinātu, ka cilvēks ir Covid-19 krīzē ir starp smagāk cietušajiem un var pretendēt uz pabalstu.

Jau ziņots, ka valdība otrdien, 11.augustā, atbalstīja 5,1 miljona eiro piešķiršanu studentu stipendijām, kā arī palielināja minimālās stipendijas apmēru līdz 200 eiro.

Noteikumus izstrādājusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kurā norāda, ka 2020./2021.mācību gadā studējošajiem minimālās mēneša stipendijas apmērs tiek palielināts no 99,60 eiro uz 200 eiro. Palielināts arī kopējais stipendiju skaits - plānots, ka paaugstinātās stipendijas papildus varēs saņemt vēl aptuveni 743 studenti.

Jaunā norma paredz, ka stipendijas saņems tie studējošie, kuri mācās valsts budžeta vietās. Tie, kuri paši maksā par studijām, uz stipendijām nevarēs pretendēt. Pret šo normu iebilda LTRK, kas uzskata, ka tieši tie studenti, kuri par izglītību maksā paši, ir augstākā riska kategorijā, tomēr izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) skaidroja, ka to nosaka Augstskolu likums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu