Baltkrievu opozicionārs mudina ES atzīt Tihanovsku par Baltkrievijas prezidenti (4)

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas opozīcijas politiķis Valērijs Cepkalo
Baltkrievijas opozīcijas politiķis Valērijs Cepkalo Foto: Reuters/ScanPix

Lai palīdzētu Baltkrievijā atrisināt politisko konfrontāciju, Eiropas Savienībai (ES) nav jāievieš sankcijas pret prezidentu Aleksandru Lukašenko, bet jāatzīst viņa oponente Svetlana Tihanovska par jaunievēlēto valsts prezidenti, trešdien intervijā ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja Baltkrievijas opozīcijas politiķis Valērijs Cepkalo.

Baltkrievijas varasiestādes atteicās reģistrēt Cepkalo kandidatūru vēlēšanām, un viņš vēl pirms vēlēšanām drošības apsvērumu dēļ valsti pameta, devās vispirms uz Maskavu, bet no turienes - uz Kijevu. Tihanovska pēc vēlēšanām aizbrauksi uz Lietuvu.

"Es uzskatu, ka šeit nav vajadzīgas sankcijas, šeit vajag vienkārši atzīt Svetlanu Tihanovsku par prezidenti, un viss. Neatzīt viņu [Lukašenko] par likumīgi ievēlētu [prezidentu]. Nevajag nekādu sankciju. Tihanovska - prezidente, un viss. Nekāda Lukašenko, viņa nav," sacīja Cepkalo.

Kā piemēru šādam politiskās krīzes risinājuma scenārijam baltkrievu opozicionārs minēja Venecuēlu, kur ASV ar sabiedrotajiem par prezidentu pārtrauca atzīt Nikolasu Maduro, bet par pagaidu prezidentu atzina opozīcijas līderi un parlamenta spīkeru Huanu Gvaido.

"Venecuēlā absolūti normāli izdarīja, un Maduro dalījās varā. Nu, divvaldība, jā. Šeit tevi [Tihanovsku] atbalsta tauta, tur viņu [Lukašenko] atbalsta drošības struktūras - dalies ar varu. Viņam [Lukašenko] pašam ir jāsaka: "Esmu gatavs savā ziņā piekāpties, esmu gatavs sarunām." Bet sarunām ir jānotiek ne ar Lukašenko, bet tikai starpniecības ceļā," skaidroja Cepkalo.

Kā jūlija beigās vēstīja Krievijas telekanāls "Doždj", Cepkalo Baltkrieviju pametis drošības apsvērumu dēļ.

Cepkalo saņēmis informāciju, ka tiek gatavota viņa aizturēšana, tāpēc kopā ar bērniem pametis Baltkrieviju.

Jūnija beigās Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra likusi Iekšlietu ministrijai pārbaudīt "nelikumīgas darbības" faktus laikā, kad Cepkalo bijis Augsto tehnoloģiju parka vadītājs.

Bijušais Baltkrievijas iekšlietu ministra vietnieks Cepkalo grasījās startēt 9.augusta prezidenta vēlēšanās, un viņš paudis kritisku nostāju par pašreizējo valsts galvu Aleksandru Lukašenko.

Centrālā vēlēšanu komisija atteicās reģistrēt viņa kandidatūru, apgalvojot, ka daļa Cepkalo atbalstam iesniegto parakstu neesot derīgi.

Cepkalo vēlēšanu štābs vēlāk darbojās Tihanovskas kampaņas labā.

Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām jau trīs vakarus un naktis notiek protesta akcijas, kas pārraug sadursmēs ar policiju. Daudzi protestētāji aizturēti.

Jau vēstīts, ka svētdien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,09%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti. Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu