Neskaidrība par nākotni liek Baltkrievijas iedzīvotājiem izpirkt dolāru krājumus (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pēdējās nedēļas laikā baltkrievi aktīvi ir izpirkuši ārvalstu valūtu. Dolāru faktiski visos bankomātos nav jau vairākas dienas, bet bankās lielā pieprasījuma dēļ lielākas naudas summas ir jāpiesaka iepriekš. Ņemot vērā ažiotāžu, bankas ir pacēlušas valūtu kursus. Baltkrievu medijs “Tut.by” pēta, kādēļ cilvēki aktīvi vēlas apmainīt vietējo valūtu pret citām valūtām un kā tas var mainīt valūtu kursus.

Finanšu pētnieks Vadims Josubs saka, ka pašlaik Baltkrievijā ir radusies neliela atšķirība starp bankas valūtas kursu un reālajiem naudas krājumiem.

“Ja mēs skatāmies uz pašreizējo situāciju – pirmajām dienām pēc vēlēšanām, nekas nopietns finanšu jomā nav noticis: dolāra kurss ir pieaudzis par 0,6%, Krievijas rubļa kurss par 0,35%, bet eiro kurss ir nemainīgs. Tās ir parastas svārstības, un vismaz pagaidām Baltkrievijas rublis faktiski savu vērtību nav mainījis,” norāda Josubs.

Viņš piebilst, ka pēc citu valūtu naudas ir būtiski palielinājies pieprasījums. Viņš gan to skaidro ar citiem faktoriem: “Cilvēki nesen saņēma pensiju – vēl pirms vēlēšanām. Arī atsevišķu kategoriju strādājošie ir agrāk saņēmuši algas, prēmijas. Tas viss arī varētu būt radījis pieprasījumu pēc valūtas.”

Vēl viens faktors – tā ir neskaidrība par nākotni pēc vēlēšanām. Finanšu tirgus analītiķis norāda, ka pašlaik tik tiešām skaidrības nav un baltkrieviem ir tipiski neskaidrā situācijā iepirkt dolāru krājumus.

“Svarīgi atcerēties, ka ir problēmas ar internetu. Tas savukārt var nozīmēt problēmas ar bankomātiem un citām ierīcēm. Tas valūtas kursu nav ietekmējis, taču ir radījis nervozitāti. Tieši tāpēc arī ir palielinājies pieprasījums pēc citām valūtām,” saka Josubs.

Tiek norādīts, ka vēlēšanu rezultāti un sabiedrības reakcija uz tiem rada bažas par iespējamu nestabilitāti, tādēļ cilvēki cenšas nodrošināties ar potenciāli stabilākas valūtas krājumiem.

Runājot par Baltkrievijas rubļa dinamiku, var vērot, ka tā svārstības biežāk ir jūtamas attiecībā pret Krievijas rubli. Tādēļ var būt divi varianti – Krievijas rubļa kurss pieaug, bet dolāra kurss krītas, kā arī – Krievijas rubļa kurss var kristies, bet dolāra – pieaugt.

“Nevienā no šiem gadījumiem nevar runāt par Baltkrievijas rubļa devalvāciju. Bet ir skaidrs – ja Krievijas valūtu skars lielākas svārstības, tad to jutīs arī mūsu valūta. Tomēr jāatceras, ka vienas valūtas vērtības krišanās gadījumā otras valūtas kāpums var kompensēt pirmās valūtas kursa kritumu. Līdz ar to – ietekme uz Baltkrievijas rubli ir ārkārtīgi minimāla,” norāda Josubs.

Iepriekš vēstīts, ka protesta akcijas Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā naktī uz ceturtdienu ir beigušās, iztiekot bez asām sadursmēm, kādas bija raksturīgas pirmajām trim naktīm pēc prezidenta vēlēšanām, vēstīja Baltkrievijas mediji un aculiecinieki.

Pirms tam Baltkrievijā trīs naktis pēc kārtas bija notikušas asas sadursmes starp protesta akciju dalībniekiem un likumsargiem. Protestētāji nepiekrīt svētdien rīkoto prezidenta vēlēšanu rezultātiem, saskaņā ar kuriem tajās uzvarējis Lukašenko, saņemot 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska ieguvusi 10,9% balsu.

Brutāli izklīdinot demonstrantus, trijās naktīs tika aizturēti vairāk nekā 6000 cilvēku. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu