Trampa sevis slavēšana un maldināšana ekonomikas jautājumos tik drīz nebeigsies (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Līdz ASV prezidenta vēlēšanām ir vēl trīs mēneši laika. Jau pašlaik priekšvēlēšanu kaislības ASV sit augstu vilni. Amatā esošais ASV prezidents Donalds Tramps ekonomikas jautājumos slavē savu darbu un lomu pozitīvajos jautājumos, bet ignorē negatīvos aspektus. Nereti kā argumenti tiek izmantoti arī izdomāti fakti, vēsta CNN.

Spilgts Trampa prezidentūras piemērs ir tirdzniecības konflikti ar Ķīnu. Pirmdien notikušajā preses brīfingā Tramps savos izteikumos iekļāva nepareizi interpretētus faktus par to, kurš maksā tarifus, balstot savus izteikumus ar izdomātiem argumentiem.

“Mēs esam ņēmuši desmitiem miljardu dolāru no Ķīnas. Pirms tarifiem ASV tikai un vienīgi zaudēja lielas naudas summas Ķīnai. Tāpēc mums vajadzēja sniegt mūsu fermeriem atbalstu 28 miljardu dolāru apmērā, jo viņi cieta no Ķīnas darbībām,” teica Tramps. Respektīvi – pēc Trampa teiktā, ASV noteica tarifus Ķīnas precēm, ko maksāja Ķīnas valdība, un šo naudu Tramps novirzīja amerikāņu lauksaimniekiem.

Patiesībā – amerikāņu kompānijas pašas maksā par Trampa tarifiem. Nauda, ko lauksaimnieki saņēma atbalstā no ASV valdības, patiesībā nāca no pašu Savienoto Valstu pilsoņu maksātajiem nodokļiem, nevis kāda maģiska bankas konta, kurā ienāca tarifu nauda no Ķīnas.

Šis ir viens no piemēriem, kā Tramps regulāri maldina sabiedrību ekonomiskajos jautājumos.

“Tā nav taisnība, un mēs ne tikai zinām, bet arī saprotam, ka tas, ko viņš [prezidents Tramps] saka, ir nepatiesi,” saka bijušais ASV Valsts kases pārstāvis Tonijs Frato.

“Tas, ko mēs neviens nezinām, – vai prezidents runā to, ko atbalstītāji grib dzirdēt, vai arī viņš svēti tic tam, ko pats saka,” saka Frato.

Viņš skaidro, ka faktu pārbaudes liecina par to, ka Tramps nereti maldina ar saviem izteikumiem, tomēr – Trampu tas neinteresē, jo Trampa atbalstītāji vien vēlas dzirdēt, ka “prezidents runā ar Ķīnu”.

Kāda ir Trampa stratēģija? Galvenais ir akcentēt pozitīvo un spēcīgo. Lai to pierādītu, fakti nereti nav nepieciešami.

Tieši tāpēc Trampa pasaulē svarīgākais ir uzsvērt, ka finanšu tirgos akciju vērtības kāpums kalpo kā pierādījums tam, kā iedzīvotāji uztver prezidentu. Un tas viss, neraugoties uz to, ka realitātē ASV ir pieci miljoni saslimušo ar Covid-19, un koronavīrusa krīzes dēļ miljoniem cilvēku ir palikuši bez darba.

“Situācija ”401(k)” ieguldījumu tirgū ir fantastiska! Es ceru, ka jūs esat saglabājuši savas akcijas un neesat tās pārdevuši! Es ceru, ka jums ir pārliecība par savu prezidentu un pārliecība par to, ka prezidents tiks pārvēlēts!” pagājušās sestdienas preses pasākumā Bedminsteras golfa klubā sacīja Tramps.

Protams, visi prezidenti vēlas koncentrēt savu uzmanību uz pozitīvajām lietām, it īpaši, lai tiktu pārvēlēti. Tomēr iepriekšējā pieredze liecina, ka bijušo prezidentu administrācijas ir bijušas izvairīgas, lai runātu par sasniegumiem finanšu tirgos, jo aptuveni pusei amerikāņu nemaz nepieder akcijas.

Protams, prezidentam, kura lielākais arguments pārvēlēšanai ir fakts, ka pirms pandēmijas valsts ekonomiskais stāvoklis ir bijis spēcīgs, sasniegumi finanšu tirgos pandēmijas laikā ir kā atelpa no briesmīgajām ekonomikas reālijām. “Nasdaq” un “S&P 500” indeksi ir atguvušies no “pandēmijas nokdauna”, un protams – Tramps vēlas to uzskatīt par savu nopelnu.

Pirmdien notikušajā preses brīfingā Tramps sacīja, ka maijā, jūnijā un jūlijā ir atjaunoti 9,3 miljoni darba vietu. Tas ir bijis rekordliels darba vietu skaita pieaugums, taču – tiek noklusēts par to, ka martā un aprīlī darbu zaudēja 22 miljoni cilvēku (līdz ar to darbavietu deficīts joprojām ir ap 13 miljoniem). Taču – darbavietu skaita pieauguma rekords tiek uzsvērts īpaši skaļi.

“Es neredzu iemeslu, kādēļ ekonomika trešajā ceturksnī nevarētu pieaugt par 20%. Tas būtu rekords! Un interesanti, ka šo faktu oficiāli varētu paziņot vēl pirms 3. novembra,” teica Tramps.

Viņš to pateica skaļi un nepārprotami. Te ir runa tikai un vienīgi par Trampa pārvēlēšanu. Neņemot vērā ne detaļas, ne arī faktus.

Tramps paziņoja, ka viņš īstenos algas nodokļa likmes samazinājumu uz visiem laikiem (viņš to nevar izdarīt, jo tādas pilnvaras ir Kongresam), tāpat viņš aicināja samazināt kapitāla pieauguma nodokli un samazināt nodokļu likmes cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem (arī tas ir Kongresa pārziņā).

Tāpat Tramps nesen solīja 400 dolāru lielu iknedēļas atbalstu amerikāņiem, kas palikuši bez darba. Trīs dienas vēlāk šī summa tika samazināta līdz 300 dolāriem nedēļā.

“Tas ir viņa dabā. Viņš ir īstens pārdevējs – uzsvērt vienu lietu, kas darbojas labi, un ignorēt pārējās lietas, kas strādā slikti vai nedarbojas vispār,” norāda Frato.

Līdz vēlēšanām ir vēl trīs mēneši. Ir skaidrs, ka Trampa uzvedība līdz tam nemainīsies un viņš turpinās uzsvērt savu lomu visā pozitīvajā, kas ir noticis, bet no negatīvajām norisēm maksimāli distancēties.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu