Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Eiropas kausu kontekstā

Anatolijs Kreipāns
"Riga FC" futbolisti
"Riga FC" futbolisti Foto: Zigismunds Zālmanis, "Riga FC"

Četriem Latvijas futbola klubiem jau pavisam drīz ("Riga FC" - jau nākamnedēļ) būs jākāpj uz Eiropas futbola skatuves - jāspēlē UEFA Čempionu līgas un Eiropas līgas kvalifikācijas turnīros. Trīs no mūsu "eiropiešiem" Latvijas "Optibet" futbola virslīgas 14.spēļu kārtā uzvarēja, bet viens spēlēja neizšķirti, savukārt vēl vienā spēlē, iespējams, jau lielā mērā izšķīrās palikšanas vai virslīgas pamešanas liktenis.

No "eiropiešiem" grūti klājās čempionam un līderim "Riga FC". Jā, tika gūta 12.uzvara pēc kārtas un atkārtots kluba rekords, taču uzvara Daugavpilī bija minimāla un grūta - 1:0. Vispirms jau ļoti labu iespaidu atstāja BFC "Daugavpils", kas ne tikai izrādīja līderiem cienīgu pretestību, bet arī vismaz 2-3 reizes bija tuvu panākumam gan pašā spēles sākumā, gan tās beigās. Līderi glāba vārtsargs Roberts Ozols. Varbūt arī bija ieslēgts "spēku taupīšanas režīms" (sākumsastāvā neizgāja Brisola, Vladislavs Fjodorovs un Rožers juniors), taču diezgan ātri kļuva skaidrs, ka nāksies pielikt daudz pūļu, lai uzvaru sērija nepārtrūktu (visi trīs minētie plus Elvis Stuglis un Steniu izgāja uz maiņu).

Daugavpils komandas ģērbtuvē pēc spēles esot bijis kapa klusums - tik ļoti komanda bija sarūgtināta par minimālo zaudējumu čempionam. Čempionam nevis savam tiešajam konkurentam par iespējami augstāku vietu turnīra tabulā vai pastarītim. Tas ir labi, tas nozīmē, ka Daugavpils komandai ir sportiskas ambīcijas un tagad tā varēs tās censties likt laukumā nākamajā mačā "Arkādijā" ar RFS.

Kausa ieguvēji, vicečempioni un pašreizējie vicelīderi RFS futbolistiem no visiem mūsu četriem "eiropiešiem" guva pārliecinošāko uzvaru - 4:0 viesos pār FK "Jelgava". Turnīra rezultatīvākā komanda apspēlēja jelgavniekus šķietami pārāk viegli (savus pirmos vārtus pēc atgriešanās no Norvēģijas guva Jānis Ikaunieks), kas savukārt nedara godu laukuma saimniekiem. FK "Jelgava" nav uzvarējusi RFS jau desmit spēlēs pēc kārtas (divi neizšķirti un 8 zaudējumi).

Spēle Slokā starp Jūrmalas "Spartaku" un FK "Valmiera" bija intriģējoša gan ar to, ka tikās kaimiņi turnīra tabulā, gan ar to, ka tikās abi pašreiz labākie virslīgas vārtu guvēji - Toluvalase Arokodare ("Valmiera") un Nemanja Belakovičs ("Spartaks"). Abi labākie vārtu guvēji jau diezgan ātri par sevi arī atgādināja, turklāt katrs paveica to sev raksturīgā manierē - Tolu guva vārtus augstā lēcienā ar galvu, bet Belakovičs apliecināja, ka ir labākais soda sitienu izpildītājs virslīgā.

Pagājušajā sezonā spartakieši uzvarēja Valmieras komandu trijās no četrās savstarpējām spēlēm, bet šosezon Valmieras komandai ar "Spartaku" ir 2:2 savā laukumā un tagad 3:2 uzvara viesos. Tolu guva divus vārtus un ar 14 vārtiem vēl vairāk nostiprinājās pirmajā vietā - Belakovičam ir 9, bet Oforam un Emersonam no RFS - pa 8 vārtiem.

FK "Valmiera" rindās joprojām nav atstādināto spēlētāju vārtsargu Andrija Kožuhara un Vladislava Lazareva, Samata Sarsenova, Alekseja Grjaznova un Bogdana Samoilova. Viņi trenējas ar dublieriem, bet nespēlē nekur. Nesaskaņas starp Valmieras kluba vadību un spēlētāju (arī Vitālija Jagodinska) aģentu turpinās un tuvākajā laikā lietu skatīs Latvijas futbola federācijā. Situācijas ķīlnieki un zaudētāji tajā ir vispirms spēlētāji, bet tad arī klubs. Ieguvēju - nav.

No minētajiem atstādinātajiem spēlētājiem reāli palīgi pašreiz būtu gan vārtsargi, gan Grjaznovs un Sarsenovs, savukārt 20 gadus vecais Samoilovs (Latvijas U19 izlases bijušais pussargs spēlēja 1.FC "Koln" U17 un U19 komandās, piedalījās U18 Budeslīgas Rietumu zonas čempionātā) pēc pērn gūtā savainojuma varētu pamazām atgūt spēļu praksi, lai palīdzētu tagad jau U21 izlasei. Turklāt Valmieras komandai drīz jādebitē Eiropas kausos un lielākās bažas pašreiz rada vārtsargu līnija - Rūdolfs Soloha ir talantīgs vārtsargs, arī 19 gadus vecais Vlads Jeleferenko no Krievijas (dzimis Ukrainā, pavisam nedaudz spēlējis Maskavas "Spartaka" otrajā komandā un Ramenskas "Saturn") droši vien ir spējīgs puisis, taču tie pagaidām nav stabili vārtsargi. No otras puses - nav arī tā, ka Valmieras kluba vadība tagad apzināti kaitē savai komandai.

Atstādinātajiem spēlētājiem ir piedāvātas iespējas atrisināt situāciju, taču vismaz pagaidām neizskatās, ka viņi piekritīs. Tāpēc tiek meklētas arī iespējas viņus apmainīt pret citiem spēlētājiem (visiem ir līgums ar klubu, tā ka tāpat vien viņus prom nelaidīs). Var izteikt līdzjūtību spēlētājiem, bet var saprast arī kluba vadību - tā negrib uzticēties konkrēta aģenta spēlētājiem, kas parakstīja vēstuli un kuru aģents ir konflikta situācijā ar klubu. Te laikam vietā būtu temats par spēlētāju aģentu ietekmi uz klubiem…

Neizskatās, ka pašā komandā valda nesaskaņas, jo tad diezin vai tā laukumā būtu tik saliedēta un spēlētu ar tik lielu pašatdevi un ar tādu iedvesmu. Pēc uzvaras Slokā valmierieši nedaudz stabilāk jūtas 3.vietā turnīra tabulā ("Spartaks" atpaliek par 5 punktiem, taču Jūrmalas komandai ir par vienu spēli mazāk), kas rada labu emocionālo fonu pirms debijas Eiropas kausos. Jācer, ka līdz pāreju laika beigām situācija ar atstādinātajiem spēlētājiem tomēr atrisināsies, jo neviens nav ieinteresēts, lai minētie futbolisti zaudē atlikušo jau tā saīsinātās sezonas daļu. Tas nāks tikai par labu arī komandai.

Vēl viens "eiropietis" FK "Ventspils" izglābās Liepājā - 1:1. Mājiniekiem bija iespējas gūt otru vārtus un uzvarēt, taču savu sēriju bez uzvarām nepārtrauca ne viena, ne otra komanda - liepājniekiem tagad ir viena uzvara 11 pēdējās spēlēs, bet ventspilniekiem viena uzvara pēdējās 9 spēlēs. Ventspils komandā šajā mačā vēl nedrīkstēja spēlēt Guga Palavandišvili un Ingars Sarmis Stuglis, brīdinājumu dēļ izlaida spēli Abduls-Gafars Mamahs, toties pēc savainojuma atgriezās Dmitrijs Ļitvinskis (tikai ceturtā spēle šosezon).

Pret Tiraspoles komandu spēlēt drīkstēs visi (izņemot vārtsargu Konstantīnu Mahnovski, kuram vēl ir 8 spēļu diskvalifikācija Eiropas kausos) un tāpēc varam raudzīties optimistiski uz galaiznākumu. Turklāt spēle notiks savā laukumā (atšķirībā no trim pārējiem mūsu klubiem). Liepājas komandas rindās atgriezās Artūrs Karašausks un tas uzreiz padarīja komandas uzbrukumu spēcīgāku un daudzveidīgāku (tieši Karašausks iedeva piespēli Hoganam Ukpam, kurš guva ļoti efektīgus vārtus). Liepājniekiem bija vairāk iespēju panākt 2:0 nekā ventspilniekiem 1:1, taču - spēle beidzās 1:1. Un tamlīdzīgas spēles Liepājas komandai šosezon jau ir vairākas - proti, kad saturs neatbilst galaiznākumam.

Vēl viena svarīga spēle šajā kārtā notika Rīgā - FK "Metta" ar 2:0 uzvarēja FK "Tukums 2000/TSS". Tukumiekus no 9. vietas šķir 8 punkti, priekšā vēl 13 spēles un viss vēl ir labojams, taču ir viens jautājums - pret ko lai paņem par 8 punktiem vairāk nekā tuvākajiem konkurentiem? Tas nenozīmē, ka Tukuma komandu jau jānosūta atpakaļ uz 1. līgu, taču "aizķerties" virslīgā tai būs ļoti grūti. Un tieši tāpēc nedrīkst nolaist rokas.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu