Droni un citas tehnoloģijas ir faktiski radījuši jaunu industriālo revolūciju (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Goh Rhy Yan/Unsplash

Norises pasaulē var iedalīt vairākās ērās. Ir skaidrs, ka līdz šā gada sākumam pasaulē bija “pirms Covid ēra” un tagad mēs dzīvojam jaunā ērā – laikā, kurā mūsu dzīves ir izmainījusi pandēmija. Un šajā jaunajā ērā daudz lielāka loma ir digitālām tehnoloģijām. Kā vēsta Pasaules Ekonomikas forums, īpaša vieta ikdienas dzīvē varētu būt bezpilota lidaparātiem.

Telemedicīnas pakalpojumi – attālinātas konsultācijas ar ārstu šogad sasniegs nebijušus apjomus. E-komercijas platformas un interneta tirgotāji līdz gada beigām sasniegs pārdošanas rādītāju pieaugumu par aptuveni 20%, lai arī kopējais tirdzniecības apjoms šogad kritīsies.

Ņemot vērā tirdzniecības apjomu pieaugumu internetā, pasta servisi ik dienas piedzīvo tādu slodzi, kāda iepriekšējos gados bija tikai uz svētkiem.

Tehnoloģiju attīstība ir nozīmīgi ietekmējusi daudzus ekonomikas sektorus, un starptautiskā tirdzniecība nav izņēmums. Kamēr daļa operāciju joprojām tiek veiktas “tradicionāli”, respektīvi, neizmantojot digitālos rīkus, digitalizācija pēdējo 10 gadu laikā ir ļāvusi palielināt globālo IKP par 10,1%. Atsaucoties uz Pasaules Tirdzniecības organizāciju (PTO), starptautiskās tirdzniecības izmaksas, pateicoties digitalizācijai, laika posmā no 1996. līdz 2014. gadam ir samazinājušās par 15%. Turklāt – jaunās tehnoloģijas ļaus arvien varāk samazināt izmaksas dažādos sektoros.

Tehnoloģijas jau ilgāku laiku ir izmantotas, lai ļautu papīra dokumentu kalnus aizstāt ar digitālām veidlapām, turklāt mākslīgais intelekts un mašīnmācīšanās tehnoloģijas ļauj optimizēt piegāžu maršrutus un visai precīzi paredzēt patērētāju pieprasījuma izmaiņas.

Tirdzniecības tehnoloģijas un jauninājumi ir sākuši iesakņoties, un to mērķis ir padarīt tirdzniecību par efektīvāku, iekļaujošāku un taisnīgāku nozari. Ideālā gadījumā tirdzniecības tehnoloģijas radīs Ceturtās industriālās revolūcijas inovācijas, kas palīdzēs sabiedrībai gūt labumu.

Bezpilota lidaparāti ir pacēlušies gaisā

Tādas tehnoloģijas kā mākslīgais intelekts un mašīnmācīšanās, lietu internets un viedās sistēmas tiek uzskatītas par galvenajiem stūrakmeņiem tirdzniecības nodrošināšanā. Bezpilota lidaparātu sistēmas arī ir ielauzušās šo tehnoloģiju vidū, un tie tiek arvien biežāk izmantoti dažādās loģistikas un transporta nozarēs. Covid-19 pandēmija vietām ir palielinājusi bezpilota lidaparātu jeb dronu izmantošanas biežumu.

Omānā bāzētā ASYAD grupa, kas nodrošina loģistikas pakalpojumus Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, ir nākusi klajā ar iniciatīvu “TechTry”, ar kuras palīdzību demonstrē tehnoloģiju iespējas, kā tās var uzlabot starptautisko tirdzniecību.

ASYAD ir sākusi pilotprojektu, kurā tiek izmantoti dažāda veida droni, kas paredzēti dažādai kravas pārvadāšanai, kravu uzskaitei, un pat zemūdens droni, kas varētu palīdzēt ostām ar infrastruktūras uzskaiti. Zemūdens droni ir paredzēti arī tam, lai laikus pamanītu, piemēram, kritiskus bojājumus kuģu korpusos.

Droni ir viegli vadāmi, un tie nodrošina labu redzamību ostu operatoriem no dažādiem skatupunktiem – gan gaisā, gan zem ūdens. Tādējādi droni var palīdzēt aizstāt cilvēkus – nirējus, kuriem nācās strādāt ļoti riskantu un nereti arī letālu darbu. Papildus krānu un cita ostas ekipējuma inspekcijai jaunās tehnoloģijas var pamanīt dažādus bojājumus, ko laikus novērst.

Tas palīdz risināt dažādas problēmas, piemēram, dīkstāvi pandēmijas laikā. Tā kļuva par vienu no iemesliem, kādēļ uz laiku faktiski tika apturētas loģistikas operācijas. Saskaņā ar Trelleborgas barometra ziņojumu, 90% aptaujāto ostu cieš no neplānotas dīkstāves.

Tādējādi ostas var uzlabot savu darbību, izmantojot papildu tehniskās apkopes tehnoloģijas, lai nodrošinātu minimālu dīkstāvi un garantētu īsu apgrozījuma krituma laiku.

Jaunākajā Apvienoto Nāciju Organizācijas tirdzniecības un attīstības konferences (UNCTAD) pārskatā par jūras transportu tika norādīts, ka īsāks ostas dīkstāves laiks parasti norāda uz augstu ostas efektivitāti un tirdzniecības konkurētspēju.

Bezkontakta tirdzniecība ir kļuvusi par jauno Covid-19 pandēmijas normu. Dažādu dronu izmantošana piegādei un noliktavas krājumu uzskaitei ir ideāls risinājums. Pierādīts, ka noliktavas droni skenē paletes mazāk nekā 30 minūšu laikā ar 99,7% precizitāti uzdevumam, kas parasti prasa 100 minūtes. Tomēr šī lietojumprogramma nav unikāla. Arī citi uzņēmumi, piemēram, Roterdamas osta, īsteno līdzīgus risinājumus.

Tehnoloģijas un industriālā revolūcija

Ceturtajai industriālajai revolūcijai, ko virza straujā tehnoloģiju attīstība un digitalizācija, jau ir bijusi liela ietekme uz pasaules tirdzniecību, ekonomisko izaugsmi un sociālajiem procesiem. Pārrobežu e-komercija ir ļāvusi pasaules ekonomikā iepludināt triljonus dolāru. Dažādu datu spēja pārvietoties bez robežām ir jaunu uzņēmējdarbības modeļu pamatā, pēdējās desmitgades laikā vien palielinot globālo IKP par 10%.

Jauno tehnoloģiju izmantošana tirdzniecībā palielina efektivitāti un iekļaušanos globālās tirdzniecības sistēmā, dodot iespēju mazajiem un vidējiem uzņēmumiem pilnībā izmantot savas priekšrocības un novērst ekonomisko plaisu starp attīstītajām un jaunattīstības valstīm.

Tiesa gan, digitālie tirdzniecības šķēršļi, tostarp novecojuši noteikumi un jauno tehnoloģiju sadrumstalota pārvaldība, iespējams, varētu kavēt šos ieguvumus.

Uzņēmumi jau pašlaik saņem naudu par ceturtās industriālās revolūcijas tehnoloģiju izmantošanu, tādējādi kļūstot efektīvākiem - sākot no e-komercijas un digitālo maksājumu nodrošināšanas līdz dažādu normu un tirdzniecības politikas izstrādei jaunajām tehnoloģijām.

Tehnoloģiju adaptācijas izaicinājumi

Droni ir tikai viens veiksmes stāsts. Citas tirdzniecību veicinošas tehnoloģijas sevī ietver virtuālo un papildināto realitāti, 5G savienojumu, atvērtās piegādes ķēdes informācijas sistēmas, kā arī robotikas un automatizācijas izmantošanu.

Tomēr joprojām ir vairāki izaicinājumi, lai pilnībā izmantotu tirdzniecības tehnoloģiju priekšrocības. Šie izaicinājumi aptver regulējumus un politikas izaicinājumus, kā arī ietekmi uz darba nākotni.

Dronu gadījumā papildu tehnoloģijas, piemēram, mākslīgais intelekts vai mašīnmācīšanās, uzlabo efektivitāti un produktivitāti. Konsekventa datu analīze ar mākslīgā intelekta palīdzību var uzlabot lēmumu pieņemšanu.

Ostas infrastruktūras droni spēj noteikt precīzas teritorijas, kur nepieciešama atjaunošana. Politikai un regulējumiem jābūt pieņemtiem ātrāk. Dronu izmantošanai bieži ir nepieciešams valsts un aviācijas iestāžu apstiprinājums, un tas var būt izaicinājums, jo sertifikācija prasa laiku un naudu, kas var būtiski ietekmēt dronu izmantošanu biznesā.

Pieaugoša tehnoloģiju izmantošana būtiski ietekmēs arī darbaspēku un darba nākotni. Pašlaik ostās ir ūdenslīdēji, kas pārbauda ostu zemūdens infrastruktūru, kā arī – ir darbinieki, kas katru dienu aprēķina noliktavā pieejamo palešu daudzumu. Tomēr, pateicoties tehnoloģijām, mums būs vai nu jāpiekāpjas, vai jāmaina esošo darbinieku uzdevumi, lai nekaitīgi pārvaldītu tehnoloģiju izmantojumu.

Ne velti daudzi šīs problēmas mērogu salīdzina ar 20. gadsimta sākumu, kad notika liela mēroga pāreja no lauksaimniecības darbiem uz ražošanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu