Levits negrasās apsveikt Lukašenko ar "pārvēlēšanu" (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lukašenko Uzvaras dienas parādē
Lukašenko Uzvaras dienas parādē Foto: SPUTNIK / VIA REUTERS

Apsveikuma sūtīšana Baltkrievijas prezidentam Aleksandrs Lukašenko nav Valsts prezidenta Egila Levita dienaskārtībā, informēja prezidenta padomniece Aiva Rozenberga.

Valsts prezidents šodien žurnālistiem pavēstīja, ka Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Polijas prezidents Andžejs Duds plāno nākt klajā ar kopīgu paziņojumu, kuru, kā sacīja prezidents, var iedalīt trīs daļās - pirmā, prezidenti prasa deeskelēt situāciju un pārtraukt jebkādu vardarbību, otrkārt, izmeklēt situāciju, kā arī ievērot cilvēktiesības, tai skaitā tiesības brīvi publiski paust savu viedokli, trešā, uzsākt dialogu ar Baltkrievijas sabiedrību.

Pēc Valsts prezidenta vārdiem, Baltkrievijas demokrātiskā kustība ir decentrāla un tā iestājas par demokrātisku un neatkarīgu Baltkrieviju. Tāda Baltkrievija ir gan tautas, gan arī Eiropas Savienības interesēs.

Kā vēstīts, ņemot vērā, ka vardarbība pret mierīgajiem protestētājiem Baltkrievijā turpinās un politiskā dialoga trūkumu, Latvija atbalstīs individuālo sankciju piemērošanu Baltkrievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par protestu apspiešanu un vēlēšanu viltošanu, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Par šādu Latvijas pozīciju ministrs informēs piektdien gaidāmajā Eiropas Savienības Ārlietu padomē.

LETA jau rakstīja, ka Baltkrievijā protestu laikā no 9. līdz 12.augustam aizturēti 64 žurnālisti, ceturtdien paziņoja Baltkrievijas žurnālistu asociācija.

Ceturtdien asociācija savā "Telegram" kanālā publicējusi statistiku par aizturētajiem mediju darbiniekiem: 9.augustā aizturēti 24 žurnālisti, 10.augustā - 20, 11.augustā - 12, bet 12.augustā - astoņi.

Baltkrievijā tiek aizturēti gan Baltkrievijas mediju darbinieki, gan ārvalstu žurnālisti, galvenokārt no Krievijas un Ukrainas.

Trešdien Baltkrievijas iekšlietu ministrs Jurijs Karajevs esot uzdevis saviem padotajiem "neaiztikt" žurnālistus protesta akcijās, "izņemot gadījumus, kad viņi nostājas starp pārkāpējiem un kārtības spēkiem".

Saskaņā ar oficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,09%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā cietuši vai aizturēti tūkstošiem cilvēku. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu