Prokuratūra preses brīfingā informēs par bijušā ģenerālprokurora Kalnmeiera kriminālprocesu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ēriks Kalnmeiers.
Ēriks Kalnmeiers. Foto: Zane Bitere/LETA

Ģenerālprokuratūra 14.augustā plkst.15.30 rīkos preses brīfingu, kurā mediju pārstāvji tiks informēti par lēmumu, kas ir pieņemts saistībā ar kriminālprocesu par neizpaužamu ziņu izpaušanu, kurā iesaistīts arī bijušais ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Preses brīfings notiks Ģenerālprokuratūras telpās, Kalpaka bulvārī 6.

Preses brīfingā piedalīsies Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Māris Leja.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 4.augustā rosināja Lejas vadītajai nodaļai par neizpaužamu ziņu izpaušanu sākt kriminālvajāšanu pret Kalnmeieru un Ģenerālprokuratūras Metodikas nodaļas virsprokurori Elitu Jurkjāni. Pašreizējais ģenerālprokurors Juris Stukāns pieņēmis lēmumu par virsprokurores atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas.

Likumā noteiktā kārtībā desmit dienu laikā Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokuroram jālemj par personu saukšanu pie kriminālatbildības. Likums gan paredz iespējas prokuratūrai pieņemt lēmumu par krimināllietas izbeigšanu vai arī lietu nosūtīt atpakaļ KNAB ar norādījumiem par nepieciešamību veikt papildu izmeklēšanu.

Leja lietas uzraugošā prokurora vārdu patlaban neatklāja, lai netraucētu amatpersonai pieņemt objektīvu lēmumu. Viņš pieļāva, ka pēc lēmuma pieņemšanas prokuroram būs jāskaidro savs lēmums, tad viņa vārds kļūs publisks.

Latvijas Televīzijas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka KNAB Kalnmeieru rosina apsūdzēt saistībā ar informācijas noplūdi krimināllietā, kurā iesaistīta Jelgavas prokuratūras prokurore Zinaīda Egle un kurā KNAB izmeklē kukuļņemšanas organizēšanu, kukuļnemšanu un neizpaužamu ziņu atklāšanu.

Latvijas Televīzijai neoficiāli zināms, ka Kalnmeiers īsi pirms pilnvaru termiņa beigām informāciju par ar Egles lietu saistītajām procesuālajām darbībām izpaudis vairākiem prokuroriem, no kuriem viena - virsprokurore Jurkjāne - to tālāk nodevusi savam dzīvesbiedram zvērinātam advokātam Jurim Jurkjānam. Caur viņu savukārt informācija nonākusi pie advokātes Ievas Cīrules, kura kopā ar prokurori Egli figurē šī procesa kukuļošanas epizodē.

11.jūlijā noslēdzās Kalnmeiera ģenerālprokurora pilnvaru termiņš, savukārt viņa vietā stājās jaunais ģenerālprokurors Stukāns.

Jūlijā kļuva zināms, ka KNAB lietvedībā ir kriminālprocess par kukuļņemšanas organizēšanu, kukuļņemšanu, uzkūdīšanu izpaust neizpaužamas ziņas un neizpaužamu ziņu izpaušanu. Birojā iepriekš norādīja, ka tajā ir "iesaistīta prokuratūras amatpersona".

Patlaban publiski zināms, ka lietā iesaistīta Jelgavas prokuratūras prokurore ir Egle.

Egle atstādināta no pienākumu pildīšanas, jo viņai piemērots drošības līdzeklis - aizliegums pildīt pienākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu