ES vēstnieki Minskā nolikuši ziedus protestētāja bojāejas vietā (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sūtņi kopā ar ASV un citu valstu vēstniecību pārstāvjiem ceturtdien Minskā nolikuši ziedus vietā, kur gājis bojā protestētājs.

Sapulcējušies cilvēki diplomātus sagaidīja ar aplausiem un saucieniem "Paldies!" krievu un baltkrievu valodās.

"Mēs šeit ieradāmies tāpēc, lai izteiktu savu solidaritāti ar upuriem vardarbībai, kuru mēs novērojam dažādās jūsu valsts pilsētās. Mēs aicinām Baltkrievijas varasiestādes ļaut cilvēkiem realizēt savas tiesības uz mierīgu protestu. Mēs aicinām atbrīvot visus, kas tika nelikumīgi aizturēti," pavēstīja ES pārstāvniecības vadītājs Dirks Šubels.

Viņš piebilda, ka piektdien notiks ES ārlietu ministru ārkārtas sēde, kurā tiks apspriesta situācija Baltkrievijā.

Protestētājs Minskā uz Puškina ielas gāja bojā protestu laikā naktī uz otrdienu. Varasiestādes apgalvo, ka viņam rokās sprādzis paštaisīts spridzeklis, taču aculiecinieki to noraida.

Saskaņā ar oficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,09%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā cietuši vai aizturēti tūkstošiem cilvēku. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu