Baltkrievijā atbrīvoti vairāk nekā 2000 no aizturētajiem protestētājiem (16)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijā atbrīvoti vairāk nekā 1000 no aizturētajiem protestētājiem
Baltkrievijā atbrīvoti vairāk nekā 1000 no aizturētajiem protestētājiem Foto: AFP / Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ir licis izmeklēt protestētāju masveidīgo aizturēšanu, un vairāk nekā 2000 no aizturētajiem ir atbrīvoti, piektdien paziņoja Iekšlietu ministrija.

"Iekšlietu ministrija ir noraizējusies par aizturēto turēšanas vietu pārblīvēšanu," teikts ministrijas paziņojumā, piebilstot, ka atbrīvošanas process "notiek nepārtraukti, lai arī ne tik ātri, cik gribētos".

Tikmēr Baltkrievijas iekšlietu ministrs Jurijs Karajevs atvainojies par traumām, ko viņa padotie nodarījuši "nejaušiem cilvēkiem" Minskā un citās pilsētās.

Iekšlietu ministrija arī pavēstīja, ka iepriekšējā diennakts bijusi pati mierīgākā pēdējās četrās dienās.

Daudzi cilvēki, iznākuši brīvībā no cietumiem, stāstīja par spīdzināšanu, pārpildītām kamerām, sūdzējās par badu un slāpēm.

Daudziem atbrīvotajiem bija nepieciešama medicīniskā palīdzība. Daži uzreiz tika aizvesti uz slimnīcām, citi saņēma palīdzību turpat uz vietas.

Cilvēktiesību aktīvisti dokumentēja spīdzināšanas faktus.

Baltkrievijas drošības dienestiem vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem prezidenta vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā tika aizturēti 6700 cilvēku un simtiem ievainoti.

Valsts iedzīvotāju reakcija uz protestu vardarbīgo apspiešanu nebija tāda, uz kādu bija cerējuši varas pārstāvji - visā valstī sievietes baltās drānās un ar puķēm rokās sastājās "solidaritātes ķēdēs", strādnieki lielajos uzņēmumos sanāksmēs pieprasīja varasiestādēm izbeigt patvarīgo aizturēšanu, izmeklēt pilsoņu piekaušanu, pārskaitīt vēlēšanu biļetenus vai arī atzīt par vēlēšanu uzvarētāju opozīcijas kandidāti Svetlanu Tihanovsku.

Nakts uz piektdienu - jau piektā pēcvēlēšanu protestu nakts - pagājusi bez vardarbības pret protestētājiem, arī "cilvēki melnā" vairs nemedīja naksnīgos gājējus.

Piektdien cilvēki Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās atkal pulcējas protesta akcijās - viņi protestē pret spīdzināšanu, cietsirdīgu izturēšanos, ņirgāšanos un sišanu. Daudzos uzņēmumos strādnieki pārtraukuši darbu un pulcējas mītiņos.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu