“Covid-19” veicinājis vairāk nekā 2000 baumu un sazvērestības teoriju rašanos (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Folija cepure
Folija cepure Foto: Unsplash

Tāda veida nepatiesai informācijai var būt graujošas sekas. Jau tagad baumu un sazvērestību teoriju dēļ, kas skar “Covid-19”, slimnīcā nonākuši tūkstošiem, bet miruši simtiem cilvēku. 

Sākot ar balinātāja dzeršanu, lai nonāvētu koronavīrusu, un beidzot ar uzskatu, ka vīruss ir laboratorijā radīts ierocis, - “Covid-19” pandēmija ir pārpilna ar dezinformāciju, liekot rasties vairāk nekā 2000 baumām, sazvērestību teorijām un diskriminācijas gadījumiem, rakstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “American Journal of Tropical Medicine and Hygiene”

Pētījumā zinātnieki noskaidroja, ka, piemēram, mīts par to, ka spirta dzeršana iznīdēs koronavīrusu organismā, ir saistīts ar 5900 hospitalizācijas gadījumiem, 800 nāvēm un 60 akluma gadījumiem saindēšanās ar metanolu dēļ. 

Daudzi no šiem gadījumiem bija Irānā, kur alkohols ir nelegāls. Savukārt Indijā 12 cilvēki, to skaitā 5 bērni, saindējās ar pašbrūvētu liķieri no toksiskās velnābola sēklas, cerot, ka dzēriens viņus dziedēs no “Covid-19”. 

Dezinformācija, kuru veicinājušas baumas, aizspriedumi un sazvērestības teorijas, ir potenciāli bīstama indivīdiem un komūnām, rakstīts pētījumā. 

Pētījumā starptautiska zinātnieku, ārstu un epidemiologu komanda pārskatīja un izanalizēja sociālo tīklu, laikrakstu un televīzijas raidījumu saturu no 2019. gada decembra līdz 2020. gada aprīlim. Viņi identificēja vairāk nekā 2300 atsevišķas baumas, sazvērestību teorijas un aizspriedumus, kas saistīti ar “Covid-19”, 25 pasaules valodās un 87 valstīs. No tām 89% tika klasificētas kā baumas, 8% kā sazvērestību teorijas un 3,5% kā aizspriedumi. 

Līdzīgi kā “Covid-19” pandēmija, arī šī  “infodēmija” norisinās viļņveidīgi, proti, pirmais vilnis norisinājās starp 21. janvāri un 13. februāri, otrais vilnis bija starp 14. februāri un 7. martu, bet trešais starp 8. un 31. martu.  

Vismaz ceturtā daļa no apgalvojumiem bija saistīti ar “Covid-19” slimību, pārnešanu vai mirstību, 19% bija saistīti ar ārstēšanas metodēm un zālēm. Piemēram, eksistēja baumas, ka balinātāja dzeršana, ķiploku ēšana, izvairīšanās no asiem ēdieniem, pastiprināta C vitamīna dzeršana un pat govs urīna dzeršana var pasargāt no saslimšanas ar “Covid-19”. 

15% bija saistīti ar slimības izcelsmi. Piemēram, dažas sazvērestību teorijas vēsta, ka “Covid-19” ir radīts laboratorijā, lai kalpotu kā bioloģiskais ierocis. 

Valdībām un citiem varas orgāniem būtu jāsaprot ar “Covid-19” saistīto baumu, aizspriedumu un sazvērestības teoriju veidi un kā tās cirkulē sabiedrībā, lai labāk varētu cīnīties ar dezinformāciju, rakstīts pētījumā. 

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu