Lukašenko sāncenša štābs pieprasa rīkot jaunas vēlēšanas (10)

LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Viktors Babariko
Viktors Babariko Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA

Baltkrievijā ir jārīko jaunas prezidenta vēlēšanas, kurās varētu piedalīties visi alternatīvie kandidāti un kuras uzraudzītu starptautiskie novērotāji, naktī uz piektdienu pieprasīja par Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko nopietnāko sāncensi uzskatītā Viktora Babariko vēlēšanu štābs.

Par jaunu vēlēšanu rīkošanu jāpaziņo līdz 15.septembrim, tajās jāļauj startēt visiem alternatīvajiem kandidātiem, vēlēšanas jāuzrauga starptautisko organizāciju novērotājiem, teikts bijušā bankas "Belgazprombank" vadītāja Babariko līdzgaitnieku paziņojumā, kas publicēts politiķa kanālā lietotnē "Telegram".

Ir jāizveido jaunas vēlēšanu komisijas, jauna Centrālā vēlēšanu komisija, jāveic videonovērošana un atklāta balsu skaitīšana, prasības uzskaitīja vēl pirms vēlēšanām aizturētā Babariko štābs.

Lukašenko sāncenša līdzgaitnieki arī pieprasa atbrīvot visus politieslodzītos un cilvēkus, kas aizturēti protesta akcijās.

"Viņi visi nekavējoties ir jāatbrīvo bez tiesām un naudassodiem. Jāizmaksā kompensācija visiem aizturētajiem, piekautajiem un drošības struktūru sakropļotajiem baltkrieviem," teikts paziņojumā.

Vēl pirms štāba prasību publicēšanas "Telegram" kanālā videoaicinājumu tīmeklī bija publicējusi Babariko vēlēšanu štāba vadītāja un prezidenta amata kandidātes Svetlanas Tihanovskas līdzgaitniece Marija Koļesņikova.

Viņa aicināja varasiestādes pārtraukt fiziska spēka pielietošanu pret protestētājiem, atbrīvot politieslodzītos un publiskot "katra vēlēšanu iecirkņa reālos rezultātus".

Koļesņikova arī aicināja pilsētu mērus brīvdienās katrā pilsētā rīkot miermīlīgas demonstrācijas.

Koļesņikova no Baltkrievijas opozīcijas apvienotā štāba vadības trijotnes ir vienīgā, kas vēl ir palikusi Baltkrievijā. Tihanovska devusies uz Lietuvu, bet vēl viena prezidenta amata kandidāta Valērija Cepkalo dzīvesbiedre Veronika vēl pirms tam bija devusies uz Maskavu, uz kurieni, bažījoties par represijām, bija devies viņas vīrs. Atbilstoši jaunākajai informācijai, Cepkalo uzturas Kijevā.

Babariko tika aizturēts 18.jūnijā. Baņķieris grasījās startēt vēlēšanās, bet Centrālā vēlēšanu komisija noraidīja viņa kandidatūru jau pēc tam, kad viņš bija aizturēts.

Saskaņā ar oficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,09%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā cietuši vai aizturēti tūkstošiem cilvēku. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu