"Eurostat" sākotnējie dati: Latvijā otrajā ceturksnī bijis mazāks IKP kritums nekā ES vidēji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
IKP. Ilustratīvs attēls
IKP. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Latvijā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis mazāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina piektdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" sākotnējie dati, kas apkopoti par 20 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2020.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada samazinājies par 9,6%.

Straujākais ekonomikas kritums otrajā ceturksnī fiksēts Spānijā (-22,1%), Francijā (-19%), Itālijā (-17,3%), Portugālē (-16,3%) un Beļģijā (-14,5%).

Vismazākais kritums bijis Lietuvā (-3,7%).

ES vidēji IKP otrajā ceturksnī, salīdzot ar tādu pašu periodu pērn, samazinājies par 14,1%, bet eirozonā - par 15%.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada otro ceturksni IKP sarucis par 11,7%, bet salīdzinājumā ar šā gada pirmo ceturksni tas samazinājies par 10,1%.

Ceturkšņa salīdzinājumā otrajā ceturksnī straujākā ekonomikas lejupslīde  bijusi Spānijā (-18,5%), Ungārijā (-14,5%),  Portugālē (-13,9%) Francijā (-13,8%), Itālijā (-12,4%), Rumānijā (-12,3%), Beļģijā (-12,2%),  Kiprā (-11,6%) un Austrijā (-10,7%). Latvijā IKP otrajā ceturksnī ceturkšņa salīdzinājumā samazinājies par 7,5%, bet Lietuvā - par 5,1%.

Salīdzinājumā ar pirmo ceturksni IKP ES samazinājies par 11,7%, bet eirozonā - par 12,1%.

Ekonomikas lejupslīdi pagājušajā ceturksnī izraisījuši koronavīrusa pandēmijas ierobežošanas pasākumi.

Dati par Grieķiju, Horvātiju, Igauniju, Īriju, Luksemburgu, Maltu un Slovēniju nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu