Latvijas delegācija EPPA: Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nav uzskatāmas par baltkrievu tautas brīvas gribas izpausmi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Baltkrievijā - piektā diena
Protesti Baltkrievijā - piektā diena Foto: AFP / Reuters

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas, kā arī balsu skaitīšana neatbilst starptautiskajām vēlēšanu normām, jo tās tika īstenotas, masveidā pārkāpjot pilsoņu tiesības un brīvības, kā arī nav uzskatāma par baltkrievu tautas brīvas gribas izpausmi, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA) vārdā kopā ar pārējām "Baltija+ grupa" dalībvalstīm pauda delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Piektdien, 14.augustā, Latvijas delegācija EPPA nākusi klajā ar paziņojumu, kurā delegāti atbalsta Baltkrievijas iedzīvotāju vēlmi brīvi paust savu gribu vēlēšanās un iegūt pārredzamus un godīgus balsu skaitīšanas rezultātus. 

Delegāti paziņojumā nosoda vardarbību pret miermīlīgas pulcēšanās dalībniekiem Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās. Baltkrievijas valsts pārvaldes iestādes aicinātas nekavējoties atbrīvot visus nelikumīgi aizturētos. Visas vēlēšanu procesā iesaistītās puses aicinātas uzsākt miermīlīgu dialogu, pausts paziņojumā.

Delegāti arī aicina varas iestādes uzsākt neatkarīgu izmeklēšanu par tiesībsargājošo iestāžu iespējamu pārmērīga spēka izmantošanu pret miermīlīgas pulcēšanās dalībniekiem un pauž gatavību sekmēt vēlēšanu procesā iesaistīto pušu dialogu.

Paziņojuma noslēgumā delegāti arī brīdina Krievijas Federāciju nejaukties Baltkrievijas iekšējās lietās.

Eiropas Padome ir dibināta 1949.gadā un ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, apvienojot 47 Eiropas valstis. Padomes mērķis ir aizsargāt cilvēktiesības, parlamentāro demokrātiju un tiesiskumu, panākt dalībvalstu sociālo un tiesisko standartu vienotību, veicināt izpratni par Eiropas identitāti, tās vērtībām, aptverot dažādu Eiropas tautu kultūras. Latvija par Eiropas Padomes dalībvalsti kļuva 1995.gadā.

Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) īpašā viesa statuss Baltkrievijai tika piešķirts 1993.gadā, bet tika atsaukts 1996.gadā pēc tam, kad prezidents Aleksandrs Lukašenko rīkoja referendumu, kurā tika palielinātas prezidenta pilnvaras, kuras EPPA uzskatīja par nedemokrātiskām.

"Baltija+ grupa" nodibināta ar mērķi atgādināt EPPA un tās locekļiem par organizācijas pamatprincipiem, aizstāvētu Krievijas īstenotās Krimas aneksijas neatzīšanas politiku, kā arī regulāri nosodītu Krievijas militāro okupāciju Austrumukrainā, daļā Gruzijas un Moldovas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu