Nausēda: Mums izdevies piebremzēt asinsizliešanu Baltkrievijā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda piektdien norādījis, ka viņa rosinātais plāns par krīzes noregulējumu Baltkrievijā, kas ietverts ceturtdien publiskotajā triju Baltijas valstu un Polijas prezidentu kopīgajā paziņojumā, palīdzējis piebremzēt vardarbību pret protestētājiem.

"Mēs esam mazlietiņ apturējuši asinsizliešanu, un es ceru, ka drīzumā mums to izdosies izbeigt pilnībā," viņš paziņojis žurnālistiem pēc tikšanās ar Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu.

Kā norādījis Nausēda, ir saņemti signāli, ka Baltkrievijas varasiestādes izvērtē šo priekšlikumu.

"Jā, pa diplomātiskajiem kanāliem, mēs saņemam zināmus signālus, ka mūsu priekšlikumi tiek pētīti un vērtēti un, atkārtošu vēlreiz, labākā atbilde ir šobrīd notiekošās reālās pārmaiņas," viņš piebildis.

Nausēdas ieteiktajā plānā Baltkrievijas varasiestādes aicinātas izbeigt vardarbību pret saviem pilsoņiem, atbrīvot visus aizturētos un nekavējoties uzsākt dialogu ar pilsonisko sabiedrību.

Igaunijas prezidente, kas pirmo reizi ieradusies oficiālā vizītē Lietuvā, uzsvērusi, ka Baltkrievijas varasiestāžu rīcība ir nepieņemama un viņa neatzīst 9.augustā notikušo vēlēšanu rezultātus.

"Aizvadītās vēlēšanas nevar uzskatīt par brīvām un demokrātiskām. Diemžēl tas ko mēs zinām, nav daudz, jo neatkarīgu novērotāju Baltkrievijā nebija. Tas viss liedz atzīt vēlēšanu rezultātus. Spēka lietošana pret mierīgiem protestētājiem nav pieļaujama," viņa sacījusi.

Kaljulaida pastāstījusi, ka Igaunija ierosinājusi Eiropas Savienībai nosēdināt Baltkrievijas varasiestādes un opozīciju pie sarunu galda.

Nausēda savukārt norādījis, ka arī sankcijas ir viens no instrumentiem, kas varētu pamudināt Baltkrievijas varasiestādes risināt konfliktu mierīgā ceļā, taču uzsvēris, ka sankciju jautājums tikai papildina viņa iniciatīvas.

"Es saredzu te zināmu secību. Uzskatu, ka mums vispirms jāizmēģina visi līdzekļi, kuri dabiski būtu jāapsver situācijā, kad līst cilvēku asinis, un pirmām kārtām tie ir mierīgas vienošanās soļi," viņš sacījis.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā pēdējo dienu laikā cietuši vai aizturēti tūkstošiem cilvēku, slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

Jau ziņots, ka nakts uz piektdienu - jau piektā pēcvēlēšanu protestu nakts - pagāja bez vardarbības pret protestētājiem, bet Baltkrievijas parlamenta augšpalātas priekšsēdētāja Natālija Kočanova ceturtdienas vakarā paziņoja, ka vairāk nekā 1000 no aizturētajiem ir atbrīvoti un Lukašenko licis amatpersonām "noskaidrot visus aizturēšanas gadījumus".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu