Habarovskā sesto nedēļas nogali turpinās protesti

LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas Tālajos Austrumos Habarovskā sesto sestdienu pēc kārtas notiek masu demonstrācija aizturētā Habarovskas novada eksgubernatora Sergeja Furgala atbalstam, akcijas dalībniekiem arī paužot atbalstu Baltkrievijai.

Demonstrantu kolonnas sākumā transparentā uz Habarovskas novada karoga krāsu fona baltkrievu valodā lasāms "Žive Belarus!" ("Lai dzīvo Baltkrievija!").

Citos pausts - "Izbeigt represijas!" un "Visu varu padomēm!".

Habarovskā jau ilgāk par mēnesi nerimst vērienīgi protesti aizturētā Furgala atbalstam, kas prezidenta Vladimira Putina ēras Krievijā ir bezprecedenta notikums.

Sestdien demonstranti arī pieprasīja tiesāt uz Maskavu aizvesto eksgubernatoru Habarovskā zvērināto tiesā. Skanēja saukļi pret Putina iecelto reģiona vietvaldi Mihailu Degtjarjovu.

Vietējie mediji nemin sestdienas akcijas dalībnieku skaitu, tomēr norāda, ka demonstrantu kolonna pilsētas ielās bijusi vairākus simtus metru gara.

"Šodien mītiņā ir ļoti daudz Putina, kā arī Baltkrievijas," tviterī norādīja opozicionāra Alekseja Navaļnija reģionālais štābs.

Mītiņā pilsētas galvenajā laukumā skan saukļi "Mēs šeit esam vara", "Brīvību", "Es/Mēs Sergejs Furgals", "Degtjarjovu uz pirti", akcijas dalībnieki uzstājas ar runām Baltkrievijas atbalstam, kur kopš svētdienas nerimst protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu.

Daži Habarovskas demonstranti nesa Baltkrievijas vēsturisko balti sarkani balto karogu, kas kļuvis par 2020.gada Baltkrievijas protestu simbolu.

Pēc sestdienas demonstrācijas policija aizturējusi Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija štāba koordinatoru Alekseju Vorsinu.

Kā paskaidroja štābā, viņš tiek apsūdzēts līdzdalībā nesaskaņotā pasākumā.

Vorsins uzstājies ar runu un rosinājis Baltkrievijas uzņēmumu protesta akciju veiksmīgo piemēru izmantot Habarovskā, vēsta vietne "OVD-Info".

Akcijas, solidarizējoties ar Habarovskas protestiem, sestdien notika arī citās Krievijas pilsētās.

Tiek ziņots par aizturētajiem Krasnojarskā, Novosibirskā, Vladivostokā un Čeļabinskā. Kopumā tie ir 15 cilvēki.

Citās pilsētās, arī Irkutskā un Sanktpēterburgā, neviens nav aizturēts.

Piektdien Minskā pie valdības nama Neatkarības laukumā vairāki simti protestētāju skandēja "Habarovska - mēs esam ar tevi".

Furgals tika aizturēts 9.jūlijā un nogādāts Maskavā, kur tika nopratināts un paturēts pirmstiesas apcietinājumā.

Izmeklēšanas komiteja apgalvo, ka Furgals organizējis divu uzņēmēju slepkavības, kas notikušas 2004. un 2005.gadā. Viņš tiek apsūdzēts arī par kādas slepkavības mēģinājumu.

Pats Furgals kategoriski noliedzis viņam izvirzītās apsūdzības.

Iepriekš šajā lietā jau aizturēti četri noziedzīga grupējuma locekļi.

Par Habarovskas novada gubernatoru Furgals kļuva 2018.gadā, bet līdz tam viņš bija Valsts domes deputāts.

Gubernatora vēlēšanās liberāldemokrāts Furgals sakāva valdošās partijas "Vienotā Krievijas" kandidātu, iegūstot aptuveni 70% balsu, un komentētāji skaidroja to kā protesta balsojumu, ko izraisījusi pieaugošā neapmierinātība ar prezidenta Vladimira Putina politikas rezultātiem.

Viņa atbalstītāji apgalvo, ka Furgalam izvirzītās apsūdzības ir politiski motivētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu