Baltkrievijas katoļu arhibīskaps mudina Lukašenko sākt dialogu ar sabiedrību (1)

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Minskas un Mogiļevas arhibīskaps metropolīts Tadeušs Kondrusevičs
Minskas un Mogiļevas arhibīskaps metropolīts Tadeušs Kondrusevičs Foto: vaticannews.va

Baltkrievijas katoļu baznīcas vadītājs Minskas un Mogiļevas arhibīskaps metropolīts Tadeušs Kondrusevičs vērsies pie Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko un visiem, "kam dažādos līmeņos ir dota vara", izbeigt vardarbību un sākt dialogu ar sabiedrību.

"Mūsu tēvzemē tik ļoti nepieciešamā miera un nacionālās saskaņas vārdā es vēršos pie Baltkrievijas Republikas valsts varas ar aicinājumu sākt konstruktīvu dialogu ar sabiedrību, izbeigt vardarbību un nekavējoties atbrīvot visus miermīlīgās akcijās aizturētos nevainīgos pilsoņus," teikts arhibīskapa paziņojumā, kas ceturtdienas vakarā publicēts Baltkrievijas katoļu baznīcas tīmekļa vietnē.

Baltkrievija šobrīd "pieredz sarežģītu laiku, kuru par lielu nožēlu jau ir drūmu padarījušas izlietās asinis, tūkstoši aizturēto un smagi piekauto mierīgo iedzīvotāju, kas grib zināt patiesību par 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām", norādīja arhibīskaps.

Baltkrievijas pilsētu ielās izlietās asinis, "cilvēku sišana, kas izgājuši miermīlīgās demonstrācijās, jo grib zināt patiesību, cietsirdīga izturēšanās pret viņiem un turēšana necilvēcīgos apstākļos ieslodzījuma vietās ir smags grēks uz to sirdsapziņas, kas dod noziedzīgas pavēles un vairo vardarbību".

"Mums priekšā stāv smags grēku nožēlas, garīgi tikumīgās attīrīšanās ceļš, bez kura nav iespējams pārvarēt sociāli politisko krīzi," uzsvēra arhibīskaps.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš svētdienas nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu