Mediji ziņo par Krievijas Nacionālās gvardes autokolonnu došanos Baltkrievijas robežas virzienā (94)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pamatojoties uz vairāku mediju ziņoto un tīmeklī izplatītajiem fotouzņēmumiem, pētnieciskās žurnālistikas organizācija "Conflict Intelligence Team" (CIT) pirmdien konstatējusi, ka Baltkrievijas robežas virzienā dodas nemarķētas Krievijas Nacionālās gvardes kravas automašīnas.

Svētdien lietotnes "Telegram" kanāls "Paris Burns" publicēja videoierakstu, kurā redzama kravas automobiļu kolonna.

CIT norāda, ka šādi spēkrati ar aizrestotiem logiem atrodas Krievijas policijas īpašo uzdevumu vienību (OMON) bruņojumā un ka tie bieži redzēti Sanktpēterburgā masu demonstrāciju izklīdināšanas laikā.

Ierakstā redzamajiem automobiļiem nav nedz kādas pazīšanās zīmes, nedz numurzīmes.

Videoierakstu pavadošajā rakstiskajā tekstā teikts, ka tas uzņemts Krievijas Ļeņingradas apgabalā un ka autokolonna virzās no Sanktpēterburgas uz Lugu.

Videoieraksts uzņemts 400 kilometru attālumā no Baltkrievijas robežas.

Kravas automobiļu kolonna pamanīta arī uz Sanktpēterburgas-Pleskavas šosejas, atsaucoties uz kādu lasītāju, vēsta tīmekļa izdevums "Fontanka".

Lasītājs ziņo, ka viņam garām pabraukuši 30 līdz 40 spēkrati.

Savukārt tīmekļa izdevums "Meduza" svētdienas vakarā publicējis lasītāju piesūtītus fotouzņēmumus un videoierakstus, kuros redzami kravas automobiļi, kas dodas Baltkrievijas robežas virzienā pa Krievijas federālo automaģistrāli M1 Maskava-Baltkrievija.

Līdzīgus video kadrus tviterī publicējis arī žurnālists Vasīlijs Maksimovs.

CIT uzsver, ka Maksimova videoierakstam ir ģeogrāfiskās koordinātes, kas norāda uz ceļu krustojumu uz dienvidiem no Smoļenskas 83 kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Krievu tīmekļa izdevums "Mediazona" atradis vēl divus līdzīgus videoierakstus, kas svētdien publicēti failu apmaiņas vietnē "YouTube".

Vienā no tiem, kas uzņemts uz autostrādes M1, redzama pelēki krāsotu spēkratu "KamAZ" kolonna. Kā apgalvo videoieraksta autors, tajos "sēž karotāji".

Krievijas Nacionālā gvarde pagaidām šīs ziņas nav komentējusi.

Pēdējo divu dienu laikā Baltkrievijas pašreizējais prezidents Aleksandrs Lukašenko divkārt paziņojis, ka telefoniski sazinājies ar savu Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu, kurš viņam apsolījis, ka "pie pirmā mūsu pieprasījuma tiks sniegta vispusīga palīdzība, lai gādātu par Baltkrievijas Republikas drošību".

Informācijai par Krievijas karaspēka virzīšanos uz Baltkrieviju vai pat atrašanos tās teorijā šobrīd gan nav neatkarīga apstiprinājuma. 

Domnīcas “Atlantic Council” Minskā bāzētais analītiķis Franaks Viačorka uzsver, ka šādi apgalvojumi pagaidām uzskatāmi par maldinošiem. 

Komentāri (94)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu