Aktrises pēdējā intervija (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Marī Boimere
Marī Boimere Foto: Ekrānuzņēmums

Slavenā austriešu/vācu aktrise, filmu "Baseins", "Ludvigs" zvaigzne Romija Šneidere (Romy Schneider) pāragri mira 1982. gadā, būdama vien 43 gadus veca. Gadu iepriekš viņa kopā ar draudzeni vairākas dienas pavadīja nomaļā kūrortā Bretaņā, kur notika viņas pēdējā intervija - kliedziens pēc palīdzības. 

"3 dienas Kiberonā" ("3 Tage in Quiberon") - tieši tā arī saucas talantīgās franču un irāņu izcelsmes vācu režisores Emīlijas Ātefas (Emily Atef, 1973) spēlfilma, kurā viņa fokusējas uz Romijas Šneideres personību, viņas depresiju un "dēmoniem". 

"LMT Viedtelevīzijā" skatāmās melnbaltās lentes pamatā ir stāsts ne tik daudz par slavenu aktrisi, Alēna Delona mūzu, bet par sagurušu pusmūža sievieti, kura 1981. gadā ir atbraukusi uz Kiberonas kūrortu, lai atturētos no alkohola, sakārtotu nervus un mazliet atpūstos. Lieki piebilst, ka no alkohola atturēties viņai neizdodas. 

Aktrise Romija Šneidere un Alēns Delons
Aktrise Romija Šneidere un Alēns Delons Foto: AFP/SCANPIX

Romija Šneidere kļuva slavena jau piecpadsmit gadu vecumā un drīz vien izvirzījās par vienu no visvairāk pieprasītajām savas paaudzes aktrisēm visā Eiropā. "Man bija svarīgi parādīt sievieti, nevis kinozvaigzni," par savu filmu kādā intervijā teikusi režisore un scenārija autore Ātefa.

"Es vēlējos koncentrēt uzmanību uz šīm trim dienām Romijas dzīvē, nevis izstāstīt viņas likteni. Mana filma ir tikai mirklis viņas dzīvē, kurš ļauj viņai piemirst rūgto likteni."

Šneideres liktenis bija traģisks - viņa bija atkarīga no alkohola un trankvilizatoriem, viņas pirmais vīrs izdarīja pašnāvību. Neilgi pēc šīs pēdējās intervijas vācu žurnālam "Stern", kas ir filmas pamatā, viņas dēls gāja bojā nelaimes gadījumā. Tas sagrāva Šneideri.

Pēdējai intervijai "Stern" fotogrāfs, sens aktrises draugs Roberts Lebeks (Charly Hübner) uzņēma daudzas melnbaltas fotogrāfijas, kas režisorei kļuva par filmas iedvesmas avotu. Rakstot scenāriju, viņa tikās ar fotogrāfu, kurš nodeva viņai visus 600 Francijā tapušos uzņēmumus.

Aktrise Romija Šneidere
Aktrise Romija Šneidere Foto: AFP/SCANPIX

Tieši fotogrāfijas ir melnbaltās filmas pamatā. "Melnbaltais attēls ļāva man paust to, ka filma ir balstīta reālos notikumos, tomēr ir mākslinieciskas fantāzijas auglis," atklāj režisore.

Intervijas un fotogrāfiju tapšanas gaitā Romijā Šneiderē, kuru lieliski atveido vācu aktrise Marī Boimere (Marie Bäumer), zem trauslās mierīguma virskārtas atmostas dusošie dēmoni, un blakus esošā draudzene Hilda (Birgit Minichmayr) nespēj aktrisi apturēt šajā pārdrošajā atklātībā. Hildas tēls ir izdomāts, taču ir zināms, ka aktrisei ir bijusi līdzās kāda draudzene. Uzstājīgs un provokatīvs ir arī "Stern" žurnālists Mihails Jurgs (Robert Gwisdek), kurš uzdod jautājumus par sāpīgām tēmām, atplēšot vienu rētu pēc otras. 

Marī Boimeres atveidotā Romija Šneidere ar draudzeni Hildu
Marī Boimeres atveidotā Romija Šneidere ar draudzeni Hildu Foto: kadrs no filmas

"Man visvērtīgāk liekas tas, ka mēs skatītājiem ļaujam būt klāt ārkārtīgi intīmos Romijas Šneideres dzīves brīžos. Bet jāuzsver – kaut es ļoti ņēmu vērā, ko man stāstīja cilvēki, kas īstenībā bija klāt filmā minētajos notikumos, tā tomēr ir mana patiesība. Un vai skatītāji zina, kas bija Romija Šneidere, tas man ir vienalga. Man ir svarīgi, lai šī filma viņus saviļņo, un tad, pēc seansa, viņi var doties mājās un meklēt iespējas noskatīties Romijas Šneideres filmas," intervijā izdevumam "Kino Raksti" teikusi režisore.

Interesanta ir filmā izskanējusī frāze, kurā Šneidere runā par savu māti - vācu aktrisi Magdu Šneideri. "Ne visi var apgalvot, ka Hitlers bija ieskatījies tavā mātē," viņa atklāj intervijā.

Tik tiešām 2018. gadā presē izskanēja runas, ka fīrera labvēlību Otrā pasaules kara laikā baudījusi ne tikai Eva Brauna, bet arī Magda Šneidere. Romijai par savas mātes dēku bijis liels kauns, ko viņa atklājusi 1976. gada intervijā, kas publicēta vien nesen.

Interesanti, ka galvenās lomas atveidotājai Marī Boimerei jau kopš sešpadsmit gadu vecuma tikusi piedāvāta Šneideres loma. Abas aktrises ir ļoti līdzīgas, taču Marī līdz šim nevēlējās tēlot biogrāfiskās filmās. Tikai franču producentam Denī Ponsē izdevās viņu pierunāt. Rezultātā Boimeres talantīgā spēle atnesa viņai arī panākumus. Filma tika pirmizrādīta Berlīnes kinofestivālā un pārsteidzošā kārtā palika bez balvām. Tomēr vēlāk tā novērtēta, iegūstot septiņas prestižākās vācu kino balvas (German Film Awards), to vidū kā gada labākā filma un labākā aktrise. Boimere pretendēja arī uz Eiropas kinoakadēmijas balvu labākajai Eiropas aktrisei. "Es nekad neesmu vēlējusies piedalīties biogrāfiskā filmā, bet mans draugs Denī Ponsē piedāvāja parādīt tikai trīs dienas Romijas dzīvē, tāpēc es piekritu," aktrise atklāja izdevumam "Fameuz".

Aktrise Romija Šneidere ar māti Magdu Šneideri
Aktrise Romija Šneidere ar māti Magdu Šneideri Foto: AFP/SCANPIX

Izteiksmīga, izsmalcināta filma, kas varētu būt interesanta gan Šneideres talanta cienītājiem, gan tiem, kas par šo aktrisi neko nav dzirdējuši. 

Filmas reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu