Sociālās aprūpes institūcijās atļaus līdz 40 cilvēku grupu aktivitātes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Turpinot mazināt Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus sociālās aprūpes institūcijās, to klientiem tiks atļauts 20 līdz 40 cilvēku lielās grupās organizēt dažādas nodarbības, tostarp televīzijas skatīšanos un spēļu vakarus, informēja Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Aiga Ozoliņa.

Labvēlīgos laika apstākļos tikšanos un pasākumus vēlams organizēt institūcijas teritorijā, dārzā vai lapenē. Joprojām spēkā paliks nosacījums, ka pasākumos nedrīkst piedalīties klienti ar akūtiem elpceļu slimības simptomiem.

Ņemot vērā, ka Latvijā saslimstība ar Covid-19 tiek kontrolēta, LM sadarbībā ar Veselības ministriju (VM), kā arī Slimību profilakses un kontroles centra speciālistiem izstrādājusi jaunus ieteikumus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām ierobežojošo pasākumu piemērošanai, kas paredz virkni atvieglojumu.

Ministrijā norāda, ka, ievērojot piesardzību, ilgstošas sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestāžu vadībai ir optimāli jālīdzsvaro drošības pasākumi un iemītnieku tiesības tikties ar saviem tuviniekiem, saņemt sūtījumus, doties uz veikalu, nelielās pastaigās, nūjot ārpus teritorijas, interesanti pavadīt laiku, atļaujot viesoties māksliniekiem nelielos kolektīvos vai, piemēram, organizējot svētbrīžus.

Viens no svarīgiem faktoriem ir tieši tikšanās ar tuviniekiem, tostarp adoptētāju, potenciālo audžuģimeņu, aizbildņu un viesģimeņu ciemošanās. Tas šobrīd ir atļauts, tikai apmeklējuma laikā ir jāievēro piesardzības pasākumi, proti, jāveic roku dezinficēšana, jālieto sejas maska un jānodrošina distancēšanās. Tāpat ciemošanos iepriekš jāsaskaņo ar iestādes administrāciju.

Kā uzsver ministrija, aprūpes iestādēm jānodrošina arī iespēja sazināties attālināti, piemēram, pa telefonu, izmantojot platformas "Whatsapp" video iespējas vai video konferences veidā izmantojot platformas "Zoom" vai "Webex".

Tomēr Covid-19 izplatība vēl nav beigusies, tāpēc piesardzības pasākumi cilvēku veselības saglabāšanai joprojām tiks ieteikti, ņemto vērā, ka daudziem sociālās aprūpes iestādes iemītniekiem pamatā ir kāda hroniska saslimšana un dzīvošana ciešā vidē slimības izplatības riskus palielina.

Šie ierobežojumi var tikt arī pastiprināti, ja pasliktinās situācija Covid-19 izplatības dēļ, jo ir svarīgi novērst nekontrolējamus infekcijas slimības uzliesmojumus ar lielu saslimušo skaitu pieaugumu.

Ministrijā atzīmē, ka katras sociālās aprūpes institūcijas vadītājs ir atbildīgs par infekcijas slimību izcelšanās un izplatības ierobežošanu un darbu organizēšanu iestādē.

Minētie ieteikumi publicēti LM interneta mājaslapas sadaļā "Covid-19/Sociālās aprūpes iestādēm".

Tikmēr VM aģentūrai LETA norādīja, ka sociālās aprūpes centros noteiktajām prasībām ir jābūt stingrākām nekā citās iestādēs, jo šajos centros cieši kopā ilgstoši dzīvo cilvēki, kas ir pakļauti augstam Covid-19 riskam. Sociālas aprūpes centros ir augsts infekcijas izplatīšanās risks saistībā ar blīvu apdzīvotību un ierobežotu personāla skaitu.

Covid-19 šajos centros var izraisīt grūti kontrolējamus uzliesmojumus ar lielu saslimušo skaitu un ievērojamu letālo gadījumu pieaugumu, atzīmē VM. Vienlaikus, infekcijai strauji izplatoties šādā iestādē, varētu tikt radīts papildus slogs uz veselības nozari, ja būs liels skaits pacientu ar smagu slimības gaitu.

Lai novērstu šādus riskus sociālās aprūpes centriem tiek rekomendēti papildus piesardzības pasākumi, kas situācijai uzlabojoties, pakāpeniski tiek mazināti. Arī pagājušā nedēļā LM izsūtīja iestādēm atjauninātās rekomendācijas, kuras ir saskaņotas ar VM.

Vadoties pēc Slimību profilakses un kontroles centrā sniegtajām rekomendācijām, līdz šim vienā pasākumā sociālās aprūpes institūcijā drīkstēja piedalīties tikai vienas grupas klienti, kopā ne vairāk kā desmit cilvēki, ievērojot visus drošības pasākumus. Līdzīgi ierobežojumi attiecas arī uz ēdnīcām šajās iestādēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu