SPKC sāk izglītojošo pasākumu īstenošanu pusaudžiem par roku higiēnu un jaunietēm par krūšu veselību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunieši Vērmanes dārzā. Ilustratīvs attēls.
Jaunieši Vērmanes dārzā. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) šī gada augustā sāk divu izglītojošo pasākumu kompleksu īstenošanu - 5.-7.klašu skolēniem par roku higiēnas ievērošanu "Tava veselība Tavās rokās!" un 8.-12.klašu meitenēm par krūšu veselību, informēja SPKC pārstāve Edīte Tettere.

Saistībā ar bezmaksas nodarbībām pusaudžiem par roku higiēnas ievērošanu centrā atzīmē, ka roku higiēnas ievērošana ir būtisks profilakses pasākums vairāku infekcijas slimību profilaksei.

Pareizas roku mazgāšanas kultūru ir svarīgi apgūt jau bērnībā, jo tieši bērnībā un pusaudžu gados apgūtie veselības paradumi saglabājas visas dzīves garumā, skaidro SPKC. Izpratnei un iemaņām par roku higiēnas ievērošanu jāsākas ģimenē un jāturpinās tālākajā izglītības posmā. Būtiski bērniem un pusaudžiem saistošā veidā ne tikai skaidrot, kad jāmazgā rokas, bet arī mācīt pareizu roku mazgāšanas tehniku.

Pēdējo četru gadu laikā SPKC kopumā ir īstenojis vairāk nekā 1000 nodarbības piecus līdz astoņus gadus veciem bērniem, kopumā izglītojot aptuveni 17 000 dalībnieku par personīgo higiēnu, tajā skaitā, skaidrojot roku mazgāšanas nozīmi slimību profilaksē.

Šogad pirmo reizi šādas nodarbības tiks organizētas pusaudžiem. Plānots īstenot 371 izglītojošu pasākumu visā Latvijā, kuros piedalīsies vairāk nekā 5000 pusaudžu. Viena pasākuma ilgums būs 40 minūtes. Pusaudžiem saistošā, viegli uztveramā un interaktīvā veidā tiks skaidrota roku mazgāšanas nozīme ikdienā, roku higiēnas neievērošanas sekas, kā arī apgūta pareizu roku mazgāšanas tehnika.

Visiem pasākuma dalībniekiem tiks dāvināts informatīvais materiāls par roku mazgāšanas nozīmi "Tava veselība Tavās rokās!", bet pedagogiem - metodiskais materiāls darbam ar 5.-7.klašu skolēniem par roku higiēnas ievērošanu.

Pieteikties pasākumiem, kā arī iegūt vairāk informācijas par tiem var, rakstot uz e-pasta adresi "nodarbibas@izglitibaspasakumi.lv" vai zvanot pa tālruni 2000 6250. Pasākumi var tikt īstenoti arī nometnēs, interešu izglītības iestādēs vai dienas centros.

SPKC plāno arī sākt bezmaksas nodarbības par krūšu veselību un to pareizu pašpārbaudes veikšanu meitenēm vecumā no 14 līdz 18 gadiem. Centrā skaidro, ka krūts vēzis ir visbiežāk diagnosticētais ļaundabīgais audzējs sievietēm pasaulē. Arī Latvijā krūts vēzis ir biežākais reģistrētais ļaundabīgais audzējs un visbiežākais nāves cēlonis ļaundabīgo audzēju grupā sievietēm.

Lai veicinātu savlaicīgu krūts audzēja atklāšanu un samazinātu mirstību, jāveicina izpratne par krūšu veselības nozīmi un krūšu pašpārbaudes veikšanu kā daļu no rūpēm par sevi, uzsver SPKC.

Kopš 2017.gada SPKC ir organizējis 104 nodarbības, kurās kopskaitā piedalījās 1500 10.-12.klašu meitenes. Šogad nodarbības tiek paplašinātas, iekļaujot arī 8. un 9.klašu vecuma grupas meitenes.

Programma ir izstrādāta sadarbībā ar ārstu - ginekologu. Pasākumu laikā tiks izmantotas interesantas un jaunietēm saistošas metodes tēmas apguvei - video situāciju analīzes, diskusijas, praktiskas iemaņas krūšu pašpārbaudei uz speciālas mulāžas.

Būs iespēja neformālā gaisotnē uzzināt par krūšu veselību, to pašpārbaudes pareizu veikšanu un nozīmi, krūts vēža riskiem un to profilaksi un iespēja uzdot jautājumus un saņemt atbildes no pasākuma vadītājas. Vienas nodarbības ilgums būs 40 minūtes, vienā nodarbībā piedalās ne vairāk kā 30 dalībnieces. Nodarbību laikā dalībniecēm tiks izsniegti informatīvi materiāli.

Vairāk informācijas par pasākumiem var iegūt, kā arī tiem pieteikties var, zvanot pa tālruni 27 627 247 vai rakstot uz e-pasta adresi "undine@onplate.lv". Pasākumi var tikt īstenoti arī nometnēs, interešu izglītības iestādēs vai dienas centros.

Pasākumi dalībniekiem ir bez maksas, jo to īstenošanu finansē SPKC no valsts budžeta līdzekļiem. Pasākumu laikā tiks ievērotas drošības prasības, lai novērstu riskus Covid-19 izplatībai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu