Latvijā uz laiku nav pieejama brahiterapija, taču to var saņemt Lietuvā vai Igaunijā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Palāta. Ilustratīvs attēls.
Palāta. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijā patlaban uz laiku nav pieejama brahiterapija - vēža ārstēšanas metode ar radioaktīvu elementu ievadīšanu ķermenī tuvu vēža audiem -, taču valsts apmaksāto pakalpojumu ir iespējams saņemt Lietuvā vai Igaunijā, kā arī citviet Eiropā, informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Ginta Ozoliņa.

Līdz šim 24 pacienti no Latvijas ir sākuši brahiterapiju Lietuvā. NVD ir sazinājies ar Igauniju, kas sniedza apstiprinājumu, ka arī Tallinā un Tartu ir iespējams veikt brahiterapiju.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca šobrīd plāno nepieciešamās iekārtas iepirkumu, lai šī gada nogalē atjaunotu pakalpojumu Latvijā.

NVD skaidro, ka situācijā, kad pacientam ir atklāta saslimšana un nepieciešama ārstēšana, ārstējošais ārsts un ģimenes ārsts, ir galvenā persona, kas lemj, organizē un uzrauga pacienta ārstēšanu un nosaka tālāku rīcības pieeju, jo šīm personām ir vistiešākā pieeja pacienta slimības vēsturei un saslimšanas ainai.

Vienlaikus NVD norāda, ka arī pats pacients ir iesaistīts lēmumu pieņemšanā par ārstēšanās gaitu un izvēlēm. Ja nepieciešama ārstēšana ārpus Latvijas teritorijas, pamatojoties uz ārstu konsīlija slēdzienu, ir iespējams saņemt arī valsts apmaksātu ārstēšanu, rakstot iesniegumu NVD "S2" veidlapas saņemšanai.

Katru gadu NVD vidēji izsniedz 180 "S2" veidlapas, sadalot pa pakalpojumu veidiem, visvairāk veidlapu tiek izsniegts tādiem pakalpojumiem kā ārpusģimenes cilmes šūnu donora meklēšana un cilmes šūnu transplantācija vai acs operācijas. NVD skaidro, ka "S2" veidlapa ir kā garantija, ka dalībvalsts, kas izsniegusi "S2" veidlapu personai, norēķināsies ar dalībvalsti, kurā personai tiks sniegts konkrētais plānveida veselības aprūpes pakalpojums.

NVD var izsniegt S2 veidlapu, ja vienlaikus ir izpildīti visi nosacījumi, proti, pakalpojums tiek apmaksāts no valsts budžeta, Latvijā šādu pakalpojumu nav iespējams saņemt, pakalpojums nepieciešams, lai novērstu pacienta dzīvības funkciju vai veselības stāvokļa neatgriezenisku pasliktināšanos, kā arī pakalpojums netiek sniegts klīnisku pētījumu laikā un netiek izmantotas eksperimentālas ārstniecības tehnoloģijas.

"S2" veidlapas saņemšanas kārtība paredz, ka vispirms ārstu konsīlijs ar savu atzinumu rekomendē konkrēta pakalpojuma saņemšanas nepieciešamību ārpus Latvijas un apstiprina, ka ir spēkā visi "S2" veidlapas saņemšanas nosacījumi.

Ja konsīlija lēmumā nav norādīta konkrēta ārstniecības iestāde, pacients sadarbībā ar ārstējošo ārstu identificē ārstniecības iestādi Eiropas Savienībā, Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstī vai Šveicē, kura var sniegt nepieciešamo pakalpojumu un pieņem "S2" veidlapu.

Gadījumos, kad ir grūtības identificēt ārstniecības iestādi, ir iespējams vērsties NVD pēc palīdzības.

Kad konsīlija slēdziens ir saņemts, ārstējošais ārsts vai pacients sazinās ar ārstniecības iestādi un noskaidro, vai šī iestāde pieņems pacientu ar "S2" veidlapu, vai ir jāievēro kāda īpaša kārtība un kad iespējams saņemt pakalpojumu.

Pēc tam pacients aizpilda iesniegumu "S2" veidlapas saņemšanai un kopā ar konsīlija atzinumu to iesniedz NVD - klātienē, pa pastu vai elektroniski.

NVD izskata iesniegumu un pieņem lēmumu par "S2" veidlapas izsniegšanu. Veidlapa kopā ar informatīvu pavadvēstuli tiek izsniegta pacientam klātienē vai nosūtīta pa pastu. Ja nepieciešams, pacients vai ārstējošais ārsts atkārtoti sazinās ar ārstniecības iestādi, informējot, ka veidlapa saņemta, un noskaidrojot konkrētā pakalpojuma saņemšanas specifiku.

Kad lēmums "S2" veidlapas izsniegšanai ir pieņemts, pacients dodas saņemt nepieciešamo pakalpojumu "S2" veidlapā norādītajā ārstniecības iestādē un laika posmā, ņemot vērā konkrētās ārstniecības iestādes nosacījumus. Ja attiecīgajā ārstniecības iestādē par konkrēto pakalpojumu pastāv pacienta līdzmaksājumi, tad pacients tos sedz no saviem līdzekļiem.

Informāciju par "S2" veidlapas izsniegšanas kārtību un citiem jautājumiem var noskaidrot, zvanot uz NVD bezmaksas informatīvo tālruni 80 001 234.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu