Kattie par situāciju Baltkrievijā: "Šādos apstākļos ir bail dzīvot, bet uzskatu, ka jācīnās līdz beigām"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Baltkrievu dziedātāja Kattie (Jekaterina Rudņickaja), kura plūca uzvaras laurus Latvijas "X Faktora" otrajā sezonā, intervijā "Privātajai Dzīvei" pastāstīja par gaisotni Baltkrievijā.

Viņa atminas, ka protesti un masveida aizturēšanas sākās jau pirms vēlēšanām, kad Lukašenko sāka apkarot oponentus. Tad arī Minskā tika ievesta militārā tehnika.

Pašā vēlēšanu dienā 9. augustā cilvēki pie vēlēšanu iecirkņiem sāka pulcēties jau no paša rīta. "Bet tāpat ne visi paguva nobalsot. Rezultātā – vēlēšanu komisijas pārstāvji bezkaunīgi uzzīmēja Lukašenko uzvaru ar 80% balsu," stāsta Kattie, kura atzīmē, ka drīz vien pēc tam visā valstī atslēgts internets. 

Protestējot pret vēlēšanu rezultātu viltošanu, tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, taču tos sāka aizturēt "bez lielas šķirošanas". "Specvienības OMON pārstāvji izmantoja gumijas lodes, asaru gāzi, ūdens lielgabalus, gaismas un trokšņu granātas," notikušo ieskicē Kattie, kura izjūt lielu bezspēcību.

"To visu aprakstīt ir ļoti grūti – sirds sāp un ir ļoti bail. Es raudu no bezizejas sajūtas. Šādos apstākļos ir bail dzīvot, bet uzskatu, ka jācīnās līdz beigām," tā Kattie.

Arī viņa bija viena no tūkstošiem, kas aktīvi protestēja, taču, uzzinot, ka šobrīd jebkurš militārists drīkst vilkt mugurā civilās drēbes, viņai ir bail iziet ārā. 

Jaunā dziedātāja pateicas ikvienam, kuram nav vienaldzīgs Baltkrievijas liktenis. "Tas stiprina garu un dod sajūtu, ka neesam vieni," "Privātajai Dzīvei" atzīmē viņa.

TVNET jau vēstīja, ka Baltkrievijā kopš 9. augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,09%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās patiesībā uzvarēja Tihanovska.

Foto: Baltkrievijā turpinās protesti

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu