Pirmo reizi iedarbināts Marsa helikopters “Atjautība” (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

NASA pirmo reizi iedarbinājusi uz Marsu ceļā esošo helikopteru “Atjautība”, kas atrodas uz Marsa zondes “Neatlaidība”. 

“Atjautība” ir pirmais helikopters, kas radīts lidošanai uz citas planētas, un NASA tagad pārliecinājusies, ka tā sešas litija jonu baterijas darbojas arī kosmosā. 

“Atjautība” ir 1,8 kilogramus smaga un pašlaik atrodas piestiprināta pie zondes vēdera, no tās saņemot tai vajadzīgo enerģiju.   

“Tas ir liels notikums, jo tā bija pirmā iespēja kopš 30. jūlija ieslēgt “Atjautību”, pārbaudīt tās elektroniku. Tā kā viss norisinājās kā pēc mācību grāmatas, mēs šādas pārbaudes veiksim reizi divās nedēļās, lai uzturētu vajadzīgo uzlādes lielumu,” paziņojumā teica Marsa helikoptera projekta vadītājs Tims Kenhems. 

Bija vajadzīgas astoņas stundas, lai baterijas uzlādētos. Tajā laikā NASA pārbaudīja un izanalizēja bateriju darbību. Baterijas tika uzlādētas tikai līdz 35%, lai saudzētu tās. 

Plānots, ka "Neatlaidība" kopā ar “Atjautību” uz Marsa nolaidīsies 2021. gada 18. februārī. Kādā brīdī pēc nolaišanās helikopters atdalīsies no zondes un veiks dažus testa lidojumus. Pēc tam helikoptera baterijas lādēsies ar paša aparāta saules baterijām. 

Ja eksperimentālie testa lidojumi norisināsies labi, “Atjautība” būs pierādījusi, ka uz Marsa ir iespējami robotizēti lidojumi, kas atvērs jaunas durvis nākotnes pētījumiem. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu