Zemgalē pieaug labības rugāju un lauksaimniecības tehnikas ugunsgrēku skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Zemgalē ražas novākšanas laikā pieaug labības rugāju un lauksaimniecības tehnikas ugunsgrēku skaits,  informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Gribuste.

Tā pirmdien plkst.17.54 Jelgavas un Elejas ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jelgavas novada Vilces pagastu, kur uz lauka dega kombains un no tā bija aizdegušies labības rugāji, kā arī no kombaina degvielas bākas notika noplūde. Ugunsdzēsēji veica ugunsgrēka dzēšanas darbus un novērsa degvielas noplūdi, bet atlikušo degvielu pārsūknēja uz citu tvertni.

Dzēšanas darbos iesaistījās arī saimniecības traktors, kurš apara lauku, lai veidotu pārrāvumus un apturētu tālāku liesmu izplatīšanos rugājos. Kombains dega desmit kvadrātmetru, bet rugāji četrarpus hektāru platībā. Dzēšanas darbi noslēdzās plkst.20.55.

Gribuste pauda, ka Zemgalē aktīvi notiek ražas novākšana, līdz ar to pieaug izsaukumu skaits, kuros deg labības rugāji, siena ruļļi, lauksaimniecības tehnika. Viņa uzsvēra, ka ugunsgrēku skaitu un to postošās sekas iespējams mazināt, ievērojot piesardzību, apzinoties iespējamos riskus un tos savlaicīgi novēršot, piemēram,

lauksaimniecības traktortehnikas aizdegšanos novērsīs regulāra rotējošo detaļu un mezglu vārpstu attīrīšana no degtspējīgiem materiāliem.

Transportlīdzekļu dzinēju izplūdes caurules ir arī jāaprīko ar dzirksteļu slāpētājiem un jāuzrauga, lai dzinēja kolektora un izplūdes caurules savienojuma starplikās nebūtu plīsumu un bojājumu. Šādā veidā tiek novērsta iespēja, ka dzirksteles iekļūst sausajos salmos, sienā, graudos un tos aizdedzina.

VUGD uzsver, ka

degoši labības un rugāju lauki ir tikpat bīstami kā kūlas ugunsgrēki,

jo tajos var ciest un iet bojā cilvēki, kā arī liesmas var pārmesties uz automašīnām un ēkām, tāpēc ir svarīgi ievērot piesardzību, lai novērstu šādu ugunsgrēku izcelšanos.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī VUGD saņēma 53 izsaukumus: 30 - uz ugunsgrēku, tai skaitā četru meža ugunsgrēku, dzēšanu, 11 - uz glābšanas darbiem, bet 12 izsaukumi novērtēti kā maldinājumi.

Ugunsdzēsēji devās uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, divos gadījumos meža zemsedze, četros gadījumos bez uzraudzības uz ieslēgtas plīts atstāts piededzis ēdiens, sausā zāle, vieglā automašīna, televizors, koka konstrukcijas noliktavā, elektrosadales skapis, elektroinstalācija, labības rugāji, siens, kombains, divos gadījumos šķūņi, malka, neapsaimniekota ēka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu