Skolās Bauskas novadā dažādām klasēm varētu būt atšķirīgs stundu un starpbrīžu grafiks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunajā mācību gadā Bauskas novada skolās mācību stundu un starpbrīžu grafiks dažādās klasēs varētu būt atšķirīgs, pieļāva novada pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Māra Bauvare.

Bauskas novada izglītības iestādēs, ja epidemioloģiskā situācija nemainīsies, 2020./2021.mācību gada mācību process notiks klātienē, ievērojot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieteikumus mācību procesa organizēšanai izglītības iestādēs, Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) ieteikumus izglītības iestādēm piesardzības pasākumu īstenošanai Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Pašlaik katra mācību iestāde izstrādā kārtību, kādā izglītības iestādē tiks nodrošināts mācību process, izpēta visa veida resursus, veic dažādu risinājumu modelēšanu, iesniedz novada domē risinājumu projektus. Tiklīdz izglītības iestādes kārtība mācību procesa organizēšanai 2020./2021.mācību gadam tiks izstrādāta, izskatīta un apstiprināta skolas padomē, tā ar to tiks iepazīstināti izglītojamie, vecāki vai viņu likumiskie pārstāvji, kā arī izglītības iestāžu sadarbības partneri, tā tiks publicēta skolas mājaslapā un novada mājaslapā, sola novada pašvaldībā.

"Tā kā bija agrāk, nebūs nekad, jo mums visiem jāiemācās ievērot citu - augstāku - higiēnas līmeni, pierast pie distancēšanās,

savas un bērnu veselības uzraudzīšanas, tas nozīmē, mainīt paradumus, bet tā ir šodienas realitāte," uzsvēra Bauvare.

Viņa apgalvoja, ka mācību laikā katra izglītības iestāde nodrošinās valsts noteiktās prasības attiecībā uz higiēnu, distancēšanos un personas veselības stāvokļa uzraudzību, lai inficēšanās gadījumā katrs gadījums tiktu epidemioloģiski izsekots, noskaidrotas kontaktpersonas. Bauvare pieļāva, ka

vairākās skolās mācību stundu un starpbrīžu grafiks dažādās klasēs varētu būt atšķirīgs,

bet par to visi tiks informēti pirms mācību gada uzsākšanas.

Skolās lielāku uzmanību plānots pievērst skolēnu ēdināšanas organizēšanai, piemērojot gan dažādus pusdienu pārtraukuma laikus, gan, iespējams, nodrošinot ēdināšanu papildu telpās.

Lielākajā daļā izglītības iestāžu tiks pārkārtots mācību process tā, lai uz un no mācību stundām pārvietotos nevis skolēni, bet gan pedagogi,

tomēr būs atsevišķi mācību priekšmeti, piemēram, sports, dabaszinību kursi, kuros mācību stundas notiks arī specializētajos kabinetos, kuros veiks pastiprinātus higiēnas uzraudzības pasākumus.

Bauvare arī akcentēja, ka neapšaubāmi īpaša loma būs vecākiem, jo viņiem jāseko līdzi savu bērnu veselības stāvoklim un, ja bērnam ir akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes, ir jādodas pie medicīnas darbinieka un par to jāinformē arī skola. Joprojām spēkā būs pavasarī noteiktais princips - ja skolēns ir atgriezies no valsts, kuru SPKC centrs ir iekļāvis valstu sarakstā, no kurām atgriežoties ir jāievēro 14 dienu pašizolācija, skolēnam ir jābūt mājās, skola šajā laikā skolēnam nodrošinās individuālu attālināto mācību procesu.

Savukārt, lai nodrošinātu 2020./2021.mācību gadā klātienes izglītības ieguvi Bauskas Valsts ģimnāzijā, kā arī, ņemot vērā, ka iestādēs turpinās infrastruktūras sakārtošanas projekts, ģimnāzija mācību laikā izmantos arī Bauskas bērnu un jauniešu centra telpas Rīgas ielā 8.

Jau ziņots, ka jaunajā mācību gadā mācību procesu organizēs klātienē izglītības iestādē, bet būs jāievēro virkne piesardzības prasību, tostarp jāorganizē izglītojamo plūsma, mazinot to krustošanos, kā arī nepieļaujot drūzmēšanos, atbalstot grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", lēma valdība.

IZM un Valsts izglītības satura centrs informēja, ka mācību organizēšana no nākamā mācību gada plānota trīs modeļos. Pašlaik uzskatāms, ka no 1.septembra mācības visās izglītības iestādēs Latvijā notiek klātienē un tas ir A modelis, ja epidemioloģiskā situācija ir līdzīga kā tagad.

Valdības atbalstītie grozījumi nosaka, ka arī šajā gadījumā, ja nepieciešams, izglītības procesu, atbilstoši izglītības iestādes dibinātāja lēmumam daļēji varēs īstenot attālināti, piemēram, to varēs darīt vienu dienu nedēļā, lai nodrošinātu distancēšanās iespēju, piemēram, koplietošanas telpu piepildījuma un izglītojamo plūsmas organizēšanas un kontroles nolūkā.

IZM norāda, ka šis nosacījums vispārējās izglītības iestādēs attiecināms tikai uz 7.-12.klasi, ņemot vērā izglītojamo vecumposmu un līdzdalību pašvadītā mācību procesā. Attiecīgi profesionālās izglītības iestādēs šāds risinājums iespējams visos kursos un grupās.

Vienlaikus, lai sekmīgi īstenotu mācību procesu, izglītības iestādes vadītājam būs jānosaka kārtību par mācību un pedagogu darba organizāciju, tai skaitā jānosaka komunikācijas kanāli ar izglītojamiem un viņu vecākiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu