Tabakas tirgotājs: Akcīzes nodokļa likmes palielināšana rada risku alternatīvo bezdūmu produktu pieejamībai (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Finanšu ministrijas rosinātais priekšlikums palielināt akcīzes nodokļa likmi tabakas produktiem rada risku alternatīvo bezdūmu produktu pieejamībai, padarot tos dārgākus un mazāk pieejamus, salīdzinot ar cigaretēm, sacīja tabakas produktu izplatītājs "Philip Morris Latvia" pārstāve Madara Apsalone.

Vienlaikus Apsalone norādīja, ka ierosinātais pieaugums bezdūmu produktiem, kā karsējamai tabakai, ir ļoti radikāls, neskatoties uz to, ka karsējamā tabaka esot starptautiski atzīta kā mazāk kaitīga alternatīva cigarešu smēķēšanai.

Apsalone uzsvēra, ka ASV Pārtikas un zāļu pārvalde šī gada jūlijā izdeva modificēta riska tabakas produkta atļauju tabakas karsēšanas sistēmai "IQOS", atzīstot tās samazināto negatīvo iedarbību un "IQOS" par piemērotu kopējai sabiedrības veselības veicināšanai. Šādu, uz tabakas kaitējuma mazināšanu balstītu pieeju, izvēlas arī Eiropas valstis, piemēram, Lielbritānija, Zviedrija un Grieķija.

"Nav saprotams, kādēļ mazāk kaitīgu alternatīvu smēķētājiem, kuri citādi turpinātu smēķēt, ierosināts aplikt ar tik augstu nodokli," sacīja "Philip Morris Latvia" pārstāve.

Viņa atzīmēja, ka šajā gadījumā vairs nevar runāt par pakāpenisku akcīzes likmju pieaugumu, jo saskata riskus, ka, īstenojot šādu politiku, alternatīvie bezdūmu produkti būs dārgāki un mazāk pieejami, salīdzinot ar cigaretēm. Šāds akcīzes nodokļa likmju pieaugums veicinās pieprasījumu nelegālā tirdzniecībā un veidos labvēlīgus apstākļus karsējamās tabakas kontrabandai no trešajām valstīm, skaidroja Apsalone.

Tāpat Apsalone norādīja, ka straujas akcīzes nodokļa paaugstināšanas sekas parāda vairāki piemēri no Lietuvas. 2016.gadā Lietuva strauji paaugstināja akcīzes likmes cigaretēm, cerot iegūt 23 miljonus eiro, tomēr tā ieguva 11 miljonus eiro. 2017.gadā Lietuva atkal paaugstināja likmes ar mērķi iegūt 11 miljonus eiro, tomēr ieguva sešus miljonus eiro. Tajā pašā laikā. kā liecinot "Nielsen" tukšo cigarešu paciņu pētījuma dati, nelegālā cigarešu tirdzniecība pieauga līdz 21,3% no cigarešu patēriņa.

Viņa piebilda, ka šogad Lietuva būtiski paaugstināja akcīzes nodokļa likmi karsējamai tabakai, un jau novēroti vairāki tās kontrabandas gadījumi no Baltkrievijas.

"Uzskatām, ka akcīzes nodokļu pieaugumam visiem tabakas produktiem jābūt pakāpeniskam, samērīgam un balstītam uz zinātniskiem pētījumiem," viņa pauda.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija izstrādājusi priekšlikumu par pakāpeniska akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana tabakas produktiem. Paredzēts pakāpeniski paaugstināt akcīzes nodokļa likmi cigaretēm par 5% 2021.gadā, par 5% 2022.gadā un par 5% 2023.gadā. Tāpat ministrija rosina paaugstināt akcīzes nodokļa likmi elektroniskajās cigaretēs izmantojamiem šķidrumiem un ar akcīzes nodokli aplikt arī sastāvdaļas (propilenglikols, aromatizātori, augu izcelsmes glicerīns un nikotīna ekstrakti), kuras plaši tiek piedāvātas Latvijas tirgū un kuras patērētāji iegādājas, lai sagatavotu izmantošanai e-šķidrumu.

Vienlaikus rosināts pakāpeniski paaugstināt akcīzes nodokļa likmi pārējiem tabakas izstrādājumiem (cigāriem, cigarillām, smēķējamai tabakai un tabakas lapām) - 2021.,2022. un 2023.gadā par 7%. Karsējamai tabakai akcīzes nodokļa likme 2021.gadā palielinās par 30%, 2022.gadā - par 32%, bet 2023.gadā - saglabājot līdzīgu karsējamās tabakas (paciņai) un minimālā akcīzes nodokļa līmeņa cigaretēm (paciņai) proporciju kā Lietuvā. Papildus tam plānots paredzēt karsējamās tabakas marķēšanu ar akcīzes nodokļa markām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu