Gāzesvada GIPL projektā pabeigta pirmā cauruļvada izbūve zem Nemunas gultnes Lietuvā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzes deglis. Ilustratīvs attēls.
Gāzes deglis. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Lietuvas un Polijas gāzesvadu starpsavienojuma (GIPL) būvniecības gaitā Lietuvas Alītas apriņķī zem Nemunas gultnes ieguldīts pirmais gāzes cauruļvads 750 metru garumā, paziņojis Lietuvas dabasgāzes pārvades sistēmu operators "Amber Grid".

"Ar vienu cauruļvadu zem Nemunas pietiek, lai pa gāzesvadu varētu plūst gāze, un otrs gāzesvads, kas tiek būvēts paralēli, nodrošinās nepārtrauktu gāzesvada darbību, kad nākotnē tiks veikti nepieciešamie apkopes darbi," skaidrojis "Amber Grid" vadītājs Nemuns Bikņus.

Otra paralēlā gāzesvada būvniecību zem Nemunas gultnes paredzēts pabeigt septembra sākumā.

Jau vasaras sākumā tika pabeigta gāzes cauruļvada ieguldīšana zem Neres upes, bet pie Nemunas darbs sākās jūlija vidū.

Zem upēm cauruļvads tiek ieguldīts, izmantojot vidi saudzējošo horizontālās vadāmās urbšanas tehnoloģiju, kas paredzēta darbam grūti pieejamās vai urbanizētās vietās un ļauj saglabāt piekrastes mežus, kā arī upes augu un dzīvnieku valsti. Šos darbus veic Vācijas uzņēmums "LMR Drilling".

Kā norādījis Lietuvas Enerģētikas ministrijas uzņēmuma "Epso-G" ģenerāldirektors Rolands Zuks, sekmīgi pabeigts sarežģītākais darbu posms un jau paveikti gandrīz 40% no plānotā GIPL projekta darbu apjoma.

GIPL darbību iecerēts sākt 2021.gada nogalē.

Lēsts, ka GIPL kopumā izmaksās 500 miljonus eiro, tai skaitā Lietuvas teritorijā - 136 miljonus eiro. Projektam piešķirts ES finansējums līdz 295,4 miljonu eiro apmērā, no kura līdz 58 miljoniem eiro paredzēti Lietuvai.

Tērauda caurules GIPL projektam par 26,4 miljoniem eiro, nerēķinot PVN, piegādā Polijas kompānija "Izostal".

Visa starpsavienojuma kopējais garums sasniegs 508 kilometrus. Cauruļvada diametrs būs 700 milimetri, un pa to Baltijas valstu virzienā būs iespējams transportēt līdz 27 teravatstundām un Polijas virzienā - līdz 21 teravatstundai gāzes gadā.

Ar šo gāzesvadu Baltijas valstis tiks integrētas ES vienotajā gāzes tirgū.

"Amber Grid" GIPL projektu īsteno kopā ar Polijas pārvades sistēmu operatoru "Gaz-System".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu