Aptauja: Latvijā 63% iedzīvotāju par sarežģītāko biznesa sākšanā uzskata finansējuma un kapitāla piesaisti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Latvijā 63% iedzīvotāju par sarežģītāko biznesa sākšanā uzskata finansējuma un kapitāla piesaisti, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un kompānijas "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Vienlaikus aptaujā 44% respondentu norādījuši, ka sarežģītākais posms biznesa sākšanā ir nodokļi un nodevas, 31% iedzīvotāju par sarežģītāko posmu uzskata licences un atļaujas, 23% respondentu kā sarežģītāko norādījuši biznesa plāna sagatavošanu, bet biznesa ideju ģenerēšanu un formulēšanu minējuši 22% respondentu.

Atbilstoši aptaujas datiem iedzīvotāji, kuri par biznesu drīzāk sapņo, uzskata, ka sarežģītākais posms ir biznesa idejas prezentēšana potenciālajiem investoriem, tikmēr bažas par pirmajiem aprēķiniem dominē starp cilvēkiem, kuriem ir nerealizēta biznesa ideja, bet ideju ģenerēšanu un formulēšanu par sarežģītāko procesu uzskata cilvēki, kuriem nav nerealizētas biznesa idejas.

Aptaujā respondenti vecumā no 18 līdz 29 gadiem līdztekus finansējuma un kapitāla piesaistei par sarežģītu posmu minējuši arī licenču un atļauju saņemšanu, bet respondenti vecumā no 30 līdz 69 gadiem pēc finansējuma un kapitāla piesaistes biežāk minējuši nodokļus un nodevas.

"Topošajiem uzņēmējiem nepieciešams saprast, vai biznesa ideja ir īstenošanas vērta. Bieži sākumā kapitāls un finansējums nemaz nav nepieciešams," atzīmēja LIAA inovāciju motivācijas programmas vadītāja Sarmīte Karlsone.

Aptauja veikta LIAA inovatīvo biznesa ideju konkursa "Ideju kauss" ietvaros šogad  jūnijā, intervējot 1012 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu