Levits un Kariņš atbalsta ES sankciju vēršanu pret atsevišķām Baltkrievijas amatpersonām (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir vienisprātis, ka Eiropas Savienībai (ES) ir jāvērš sankcijas pret atsevišķām Baltkrievijas amatpersonām, kuras ir atbildīgas par negodīgu prezidenta vēlēšanu norisi un represijām pret protestētājiem.

Trešdien Levits un Kariņš tikšanās laikā pārrunājuši situāciju Baltkrievijā, kā arī Latvijas, Baltijas valstu un ES attieksmi šajā jautājumā. 

Pēc tikšanās Valsts prezidents mediju pārstāvjiem norādīja, ka Baltijas valstu un Polijas prezidenti atbalsta Baltkrievijas tautas prasību pēc jaunām un godīgām vēlēšanām, kuras novērotu starptautiskie novērotāji un tajās būtu iespējams piedalīties ikvienam, kurš vēlas.

Levits arī uzsvēra, ka ES līmenī vajadzētu noteikt sankcijas pret tām Baltkrievijas amatpersonām, kuras ir atbildīgas par valsts prezidenta vēlēšanu rezultātu sagrozīšanu un represijām pret protestētājiem.

"Esam četras valstis ar vienotu viedokli un to pārstāvēsim arī ES. Mūsuprāt, tas atbilst Baltkrievijas tautas interesēm un arī mūsu interesēm. Mēs atbalstām, ka Baltkrievijai pašai ir jālemj savs liktenis," uzsvēra Valsts prezidents.

Arī Kariņš pievienojās viedoklim, ka Baltkrievijā nepieciešamas jaunas, godīgas un atklātas vēlēšanas, piebilstot, ka viņš šodien gaidāmajā ES līderu sanāksmē argumentēs, ka Eiropas valstīm ir jāpārņem Baltijas valstu un Polijas pozīcija, proti, Baltkrievijā jārīko jaunas prezidenta vēlēšanas, kā viņš aicinās ES valstis runāt par sankciju noteikšanu pret atsevišķām Baltkrievijas amatpersonām.

"Sankcijas nedrīkst būt vērstas pret Baltkrievijas ekonomiku, bet gan tās jātēmē pret atbildīgajām amatpersonām, kuras veicināja vai pieļāva vardarbību pret miermīlīgajiem protestētājiem. Šo jautājumu esmu pārrunājis ar vairākiem ES kolēģiem un izskatās, ka visa ES virzās uz to viedokli un attieksmi, kāda Baltijas valstīs jau sen ir skaidra," pauda Ministru prezidents.

Lūgts skaidrot sankciju mērķi, Kariņš norādīja, ka mērķis ir panākt jaunas un godīgas Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas. "Sankcijas ir tāds mehānisms, kas var palīdzēt pieņemt attiecīgo lēmumu," piebilda premjers.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu