ASV nosoda Mali dumpi un pieprasa atbrīvot apcietinātos līderus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo trešdien nosodīja armijas apvērsumu Mali un pieprasīja atbrīvo pučistu apcietinātos Rietumāfrikas valsts līderus.

"ASV stingri nosoda 18.augusta dumpi Mali, tāpat kā mēs nosodītu jebkuru varas sagrābšanu ar spēka palīdzību," teikts Pompeo paziņojumā. "Ir jānodrošina apcietināto valdības amatpersonu un viņu ģimeņu brīvība un drošība."

"ASV aicina visus politiskos un militāros spēlētājus strādāt konstitucionālās valdības atjaunošanas virzienā", iesaistīties dialogā un "noraidīt vardarbību", uzsvēra Pompeo.

Ar līdzīgu paziņojumu trešdien jau nāca klajā Eiropas Savienība (ES).

Bloka līderi pieprasīja nekavējoties atbrīvot Mali pučistu apcietinātos cilvēkus, arī prezidentu un premjerministru.

"Mēs aicinām nekavējoties atbrīvot cietumniekus un atgriezties pie likuma varas ievērošanas," pēc videosamita ar bloka 27 līderiem sacīja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

"Mēs uzskatām, ka reģiona un Mali stabilitātei un cīņai pret terorismu jābūt absolūtai prioritātei," viņš piebilda.

Mali prezidents Ibrahims Bubakars Keita, kuru otrdien sagrāba sadumpojušies karavīri, naktī uz trešdienu paziņoja par atkāpšanos no amata.

"Nevēlos, ka tāpēc, lai es noturētos pie varas, tiktu izlietas asinis. Esmu nolēmis atkāpties no amata," uzrunā tautai valsts televīzijā sacīja Keita.

Viņš arī teica, ka tiek atlaista valdība un parlaments.

Keitas paziņojumu par demisiju galvaspilsētas Bamako ielās ar gavilēm sveica daudzi cilvēki.

Pučisti trešdien neilgi pēc prezidenta Keitas paziņojuma par atkāpšanos no amata apliecināja, ka valstī pārņem pārejas pilnvaras.

Pulkvežmajors Ismaels Vage, kas līdz šim bija Mali gaisa spēku štāba priekšnieka vietnieks, nacionālajā televīzijā paziņoja, ka tiek izveidota Tautas glābšanas nacionālā komiteja, kas nestabilo Rietumāfrikas valsti vadīs līdz parlamenta vēlēšanām.

Jau ziņots, ka otrdien Mali sākās dumpis armijas kazarmās, kas atrodas netālu no galvaspilsētas esošajā Kati, un dumpinieki sagrāba prezidentu Keitu, premjerministru Bubu Sisi, ekonomikas un finanšu ministru Abdulaji Dafi un parlamenta priekšsēdētāju Musu Tambini, kā arī vairākus bruņoto spēku komandierus.

Šādu karavīru rīcību nosodīja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, Eiropas Savienība un ASV , kā arī Francija, kuras kolonija savulaik bija Mali.

Savukārt Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) nosodīja pučistu rīcību un brīdināja, ka var noteikt Mali ekonomiskas sankcijas. ECOWAS dalībvalstis ari slēgušas sauszemes un gaisa robežas ar Mali, kā arī apturēta Mali dalība ECOWAS institūcijās.

Kopš jūnija Mali notikušas protesta akcijas pret prezidentu Keitu un Sises valdību.

Protestētāji pieprasīja prezidenta atkāpšanos, pārmetot viņam nespēju atjaunot drošību un cīnīties pret korupciju.

Vismaz 14 cilvēki nekārtībās zaudējuši dzīvību, liecina ANO un aktīvistu aplēses.

Mali centrālajā un ziemeļu daļā vardarbības uzliesmojumi un uzbrukumi notiek regulāri kopš 2012.gada armijas apvērsuma, pēc kura separātistu nemiernieku grupējumi un vēlāk arī ar "Al Qaeda" saistītie kaujinieki pārņēma kontroli pār šo valsts reģionu.

Francijas un Āfrikas valstu operāciju, kā arī Mali armijas centienu rezultātā valdības kontrole reģionā tika atjaunota, tomēr, neraugoties uz vairāku miera līgumu noslēgšanu, nemiernieku aktivitātes vairākos apvidos nav rimušas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu