Navaļnijs pēc saindēšanās bezsamaņā nogādāts slimnīcā (51)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs pēc saindēšanās nogādāts slimnīcā. Viņš šobrīd ir komā un pieslēgts pie plaušu ventilācijas aparāta, tviterī ceturtdien paziņojusi viņa preses sekretāre Kira Jarmiša.

Politiķim kļuvis slikti lidmašīnā, kas atradusies ceļā no Tomskas uz Maskavu, un lidaparāts veicis ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļnijs nogādāts slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Omskas slimnīcas galvenā ārsta vietnieks apstiprinājis, ka mediķi pašlaik "glābj viņa dzīvību".

Vēlāk gan ārsti paziņoja, ka Navaļnija stāvokli izdevies stabilizēt.

Jarmiša pavēstījusi, ka Navaļnijs no rīta dzēris vienīgi tēju, un izteikusi pieņēmumu, ka opozicionārs ticis saindēts.

"Pirms gada, kad Aleksejs sēdēja [policijas] izolatorā, viņu saindēja. Acīmredzami, ka tagad ar viņi izdarījuši to pašu," norādījusi politiķa preses sekretāre.

Jarmiša raidorganizācijas BBC Krievijas ziņu dienestam sacīja, ka Navaļnijam palicis slikti pavisam neilgi pēc pacelšanās.

"Viņš par to pateica, pēc tam palūdza salveti, lai nosusinātu pieri. Pēc tam pateica, ka viņam esot jāaiziet. Viņš devās uz lidmašīnas aizmugurējo daļu un tur zaudēja samaņu," norāda Jarmiša. "Apkalpe uz lidmašīnas klāja atrada mediķi, kura centās sniegt pirmo palīdzību. Tika pieņemts lēmums nosēsties tuvākajā pilsētā - Omskā. "Ātros" izsauca no lidmašīnas.

Starp tēju un nosēšanos pagāja ilgs laiks, kāda pusotra stunda, jo uzreiz nolaisties nebija iespējams."

Melno tēju Navaļnijs esot pasūtījis Tomskas lidostas kafejnīcā. Saskaņā ar "Interfax" rīcībā esošajām ziņām, tur notiekot iekšējā pārbaude un tiekot pārskatīti novērošanas kameru ieraksti.

Navaļniju ātrās palīdzības mašīnā aizveda uz slimnīcu. Viņa stāvoklis pašlaik ir smags, ziņo Krievijas aģentūra TASS, atsaucoties uz slimnīcas galveno ārstu. Jarmiša sacīja, ka Navaļnijs esot pieslēgts pie plaušu ventilācijas aparāta un atrodas komā. Viņa sabiedrotie uz slimnīcu izsaukuši policiju.

"NGS-Omsk" ziņo, ka slimnīcas teritorijā patrulē policija. Tās teritorijā atrodoties arī Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki.

"Ārsts, kurš desmitos no rīta solīja pēc divām stundām pateikt analīžu rezultātus, tagad saka, ka tie būs gatavi pēc vēl divām stundām. Viņš atsakās runāt ar Alekseja ārsti Anastasiju Vasiļjevu," raksta Jarmiša.

Viņa arī tvīto, ka reanimācijas nodaļā esot daudz policistu, kuri ārstam prasa skaidrojumu par situāciju. Ieraudzījis Navaļnija preses sekretāri gaitenī, ārsts esot pateicis, ka "dažas lietas ir konfidenciālas" un aizvedis policistus uz citu telpu, apgalvo Jarmiša.

Vēlāk publicētā tvītā Jarmiša raksta, ka slimnīcas pārstāvis sniedzis informāciju žurnālistiem.

Diagnoze netika nosaukta.

Pasažieris Pāvels Ļebedevs sociālajos tīklos publicējis video no lidmašīnas, apstiprina ziņu aģentūra "Reuters". 

"Lidojuma sākumā viņš aizgāja uz tualeti un nenāca atpakaļ. Viņam palika ļoti slikti," sacīja Ļebedevs. "Viņš sāpēs kliedza."

Citā video kāds lidmašīnas pasažieris nofilmējis, kā Navaļniju nestuvēs ieceļ ātrās palīdzības automašīnā.

Aviokompānija S7 paziņojusi, ka Navaļnijam drīz pēc pacelšanās palika ļoti slikti. Lidmašīnas kapteinis nolēma veikt ārkārtas nosēšanos tuvējā lidostā.

Navaļnijs lidmašīnas salonā neko neēda un nedzēra, apstiprināja kompānija.

Portāls "Baza" publicējis fotogrāfiju no autobusa Tomskas lidostas teritorijā īsi pirms izlidošanas.

Portāls "tayga.info" ziņo, ka Navaļnijs vairākas dienas pavadījis Sibīrijā. Novosibirskā viņš ievāca materiālus jaunam pētījumam par partijas "Vienotā Krievija" deputātiem un tikās ar brīvprātīgajiem. Pēc tam Navaļnijs devās uz Tomsku. 

Ceturtdienas pēcpusdienā Omskas slimnīcā ieradās arī Navaļnija sieva Jūlija. 

Tomēr viņu pie Navaļnija nelaida, vispirms slimnīcas pārstāvjiem skaidrojot, ka “pacients neesot devis piekrišanu apmeklētāju uzņemšanai”. 

Savukārt pēc tam Jūlijai norādīts, ka viņas pasē esošā atzīme par laulību ar Alekseju neesot pietiekams pierādījums un ja viņa gribot redzēt savu vīru, nāksies uzrādīt laulības apliecību. 

2019.gada 28.jūlijā Navaļnijam īslaicīgās aizturēšanas izolatorā palika slikti. Slimnīcas mediķi to raksturoja kā alerģiju, kamēr paša Navaļnija ārste pauda bažas par iespējamu saindēšanos ar "nezināmām ķīmiskām vielām". 

Navaļnijs savā mājaslapā un sociālo tīklu kontos toreiz publicēja ziņojumu par notikušo. Tam tika dots nosaukums "Ļoti dīvainas lietas". Pretkorupcijas aktīvists norādīja, ka viņš nekad neesot cietis no alerģijām. Taču cietumā pieredzējis šķietami līdzīgus simptomus: vispirms uz ādas parādījies apsārtums, bet pēc tam sākusies nieze. Vēlāk uzradies spēcīgs pietūkums.

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs paudis satraukumu par Navaļnija stāvokli.

"Esmu noraizējies, uzzinot par aizdomām par Alekseja Navaļnija saindēšanu. Ja tas apstiprināsies, vainīgie ir jāsauc pie atbildības," tviterī norādīja Borreljs.

Terapeits kardiologs Jaroslavs Ašihmins, kas kopš 2013.gada seko Navaļnija veselības stāvoklim, portālam "Meduza" sacīja, ka strādā pie Navaļnija evakuācijas uz Eiropu.

"Navaļniju, protams, ir jāevakuē uz Eiropu. Mēs cenšamies pa saviem kanāliem vienoties ar Hannoveres vai Strasbūras slimnīcām, lai viņš tiktu pieņemts," portālam sacīja mediķis.

Tikmēr prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pavēstīja, ka Kremlis zina, par Navaļnija hospitalizāciju, bet Putinam par to tieši nav ziņots. Versiju par Navaļnija saindēšanu Peskovs nosauca par "tikai pieļāvumu, vai bijusi saindēšanās". Pēc viņa teiktā, nav parādījušies analīžu rezultāti, bet jebkāda versija ir jāapstiprina laboratoriski.

Foto: Omskas slimnīca, kurā ievietots Navaļnijs

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu