Baltkrievijā pret opozīcijas Koordinācijas padomi ierosina krimināllietu par "valsts varas sagrābšanu"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijā pret opozīcijas izveidoto Koordinācijas padomi ierosināta krimināllieta par "valsts varas sagrābšanu", paziņojis Baltkrievijas ģenerālprokurors Aleksandrs Koņuks.

Opozīcijas simbols Svetlana Tihanovska pagājušonedēļ inicēja Koordinācijas padomes izveidi varas nodošanas nodrošināšanai Baltkrievijā. 

Saskaņā ar Koņuka teikto, pret padomi ierosināta lieta pēc krimināllikuma panta par "aicinājumiem uz darbībām, kuru mērķis ir kaitēt Baltkrievijas Republikas drošībai", vēsta portāls "Tut.by".

"Koordinācijas padomes izveidošanas un darbības mērķis ir valsts varas sagrābšana, kā arī Baltkrievijas Republikas drošības apdraudēšana. Par šo faktu ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 361.panta," žurnālistiem apstiprināja Koņuks.

Maksimālais sods, ko paredz likums, ir brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem.

Koordinācijas padomes locekļu vidū ir Tihanovska un apvienotās opozīcijas kampaņas darbone Marija Koļesņikova, rakstniece un Nobela prēmijas laureāte Svetlana Aleksijeviča un citi. Padomei pievienojās bijušais kultūras ministrs un Jankas Kupala teātra direktors Pāvels Latuško, kā arī Minskas traktoru rūpnīcas streika padomes pārstāvis Sergejs Diļevskis.

Tihanovska patlaban atrodas Lietuvā.

Kas notiek Baltkrievijā?

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem prezidenta vēlēšanās 9.augustā Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1% balsu, taču ir liecības par vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Lukašenko sākotnēji mēģināja vardarbīgi apslāpēt protestus, taču tas noveda pie vispārēja sabiedrības sašutuma, kā arī jauniem protestiem un streikiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu